Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Parijs: dit is wat we tot nu toe weten

Een overzicht van wat er vrijdagavond is gebeurd.

Foto AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
  • Er zijn vrijdagavond meerdere aanslagen in Parijs gepleegd. Daarbij vielen voor zover bekend 128 doden; ruim 300 mensen raakten volgens persbureau AFP gewond.
  • Onder de gewonden zijn drie Nederlanders. Twee van hen zijn zwaargewond, maar buiten levensgevaar.
  • Terreurbeweging IS heeft de aanslagen zaterdagochtend opgeëist
  • Er waren drie schietpartijen in het centrum van de stad, in het tiende en elfde arrondissement. Er werd geschoten in twee restaurants en op een terras.
  • Er zijn drie explosies geweest bij het Stade de France in het noorden van de stad. Daar was op dat moment de vriendschappelijke interland Frankrijk - Duitsland bezig. Twee van de drie explosies waren zelfmoordaanslagen. De derde betrof een bom.
  • In Bataclan, een concertzaal in het tiende arrondissement, openden vier gewapende mannen het vuur op concertbezoekers en hielden ruim honderd mensen gegijzeld. Toen ordetroepen het pand bestormden, bliezen drie terroristen zichzelf op. Daarbij volgens persbureau AP zeker 82 doden. De vierde terrorist werd doodgeschoten door de politie.
  • Er zouden in elk geval acht aanslagplegers zijn omgekomen, zo bevestigt de Franse president Hollande. Mogelijk is een nog onbekend aantal handlangers voortvluchtig.

De locaties van de aanslagen

Hollande spreekt van oorlogsdaad

De Franse president Hollande heeft in een verklaring zaterdag de terreurgroep Islamitische Staat beschuldigd van de aanslagen. Hij sprak van een “oorlogsdaad”. Volgens Hollande zijn de aanslagen buiten Frankrijk beraamd, maar was er hulp van binnen de Franse grenzen.

De Franse president heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande spreekt van “acte de guerre”. Oorlogshandeling. En zal daar naar handelen.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande roept opnieuw op tot “eenheid, koelbloedigheid”.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Leger op hoogste niveau voor binnenlandse operatie “de komende dagen”, zegt Hollande.
Liveblog: Volg voor het laatste nieuws ons liveblog.