Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ouderbijdrage jeugdhulp wordt afgeschaft

Volgens het ministerie blijkt uit onderzoek dat de regeling niet goed genoeg werkt.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA).
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA). Foto Bas Czerwinski/ANP

Ouders hoeven vanaf 1 januari niet langer een bijdrage te betalen voor jeugdhulp. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) heeft besloten een einde te maken aan de regeling, die al jaren bestaat. Volgens het ministerie blijkt uit onderzoek dat de regeling niet goed genoeg werkt.

Gemeenten krijgen ongeveer 26 miljoen euro terug en gaat de Jeugdwet, die sinds dit jaar van kracht is, aanpassen. Met de bijdrage betaalden ouders een deel van de verblijfskosten van hun kinderen die werden opgenomen in een instelling; die kosten maakten ouders immers thuis niet meer. Maar, zo oordeelt Van Rijn: dit “zogenaamde besparingsmotief” gaat in veel gevallen niet op.

Volgens Van Rijn ervaren gezinnen de ouderbijdrage als drempel om over te gaan tot jeugdhulp. En dat is juist niet de bedoeling, vindt hij. Bovendien is het volgens de staatssecretaris administratief “vooral gedoe” en “levert het weinig op”.

Bedragen

De ouderbijdrage is inkomensonafhankelijk. Voor een kind tot en met vijf jaar betaalden gezinnen (pdf) dit jaar 75,75 euro per maand, voor een kind van zes tot en met elf 104,16 euro per maand en voor een kind van twaalf tot en met twintig jaar 132,56 euro per maand. Dit zijn wel bedragen op basis van voltijds jeugdhulp.

Tegenstand

Van Rijn had begin vorige maand al gezegd in overleg te gaan met gemeentekoepel VNG over de bijdrage. Vanaf dit jaar moesten ouders ook meebetalen aan psychiatrische hulp, iets wat voorheen niet gold. In de Kamer bestond weerstand tegen de bijdrage voor de jeugd-ggz, onder meer bij Van Rijns PvdA en een groot deel van de oppositie. De VVD was wel voorstander.

Vanuit de oppositie is verheugd gereageerd op het besluit van Van Rijn:

SP:

Twitter avatar RenskeLeijten Renske Leijten Mooi nieuws! We moesten duwen en trekken maar de eigen bijdrage is van de baan! Actie helpt https://t.co/tAKNN01SPd

ChristenUnie:

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Goed dat de ouderbijdrage voor de jeugdzorg wordt afgeschaft. Heeft CU op aangedrongen. Toegankelijkheid beter.