Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Onderzoek politiemol nu in Oekraïne

Het onderzoek naar politiemol Mark M. breidt zich uit naar Oekraïne. Hij zou zich daar jarenlang hebben opgehouden in een netwerk van gangsters en leden van de geheime dienst.

De politie is een onderzoek begonnen naar mogelijke criminele activiteiten in Oekraïne van de van grootschalige corruptie verdachte politieagent Mark M. uit Weert.

Het Openbaar Ministerie heeft een verzoek om rechtshulp ingediend bij Oekraïne voor een onderzoek naar de 28-jarige Nederlandse politiemol. Advocaten zeggen dat Mark M. afgelopen jaren regelmatig met leden van de Brabantse onderwereld bijeenkomsten organiseerde in Kiev. De voormalige rechercheur van de landelijke eenheid van de Nationale Politie verbleef naar eigen zeggen maandelijks een week in Oekraïne.

Na inventarisatie van zijn computeractiviteiten door de rijksrecherche is gebleken dat Mark M. in vier jaar 27.971 ‘bevragingen’ deed naar vertrouwelijke informatie uit politiesystemen. Zijn superieuren hadden vergeten zijn autorisatiecodes in te trekken toen de AIVD geen verklaring van geen bezwaar wilde afgeven. Wegens ontbreken van samenwerking met de geheime dienst in Kiev kon de inlichtingendienst zijn toenmalige Oekraïense vriendin niet controleren.

Een woordvoerster van het OM in Oost-Brabant zegt in het belang van het onderzoek niet te kunnen ingaan op de vraag waarom het corruptieonderzoek zich nu richt op Oekraïne. Volgens opsporingsbronnen is vastgesteld dat Mark M. zich in Oekraïne jarenlang ophield in „een netwerk van gangsters en leden van de geheime dienst’’. Agenten van de nationale recherche onderzoeken onder meer of Brabantse drugshandelaren via de Oekraïne bezig waren nieuwe criminele markten in Oost-Europa aan te boren. Ook bekijkt de politie of Mark M. mogelijk informatie uit het politieonderzoek naar het vorig jaar boven Oekraïne neergehaalde vliegtuig MH17 aan geïnteresseerden heeft proberen te verkopen. „Maar wij hebben geen harde indicatie dat er MH17 informatie is gelekt. Tot nu toe”, zegt een opsporingsambtenaar.

Om veiligheidsreden is de agent overgeplaatst naar een militair detentiecentrum in Stroe. Volgens zijn advocaat Jan Hein Kuijpers „omdat er in deze zaak zo veel informatie gelekt is dat hij gevaar zou lopen”. De raadsman vindt het eigenaardig dat zijn cliënt wordt verplaatst na het lekken van informatie dat gebeurt „door alle geledingen van de overheid”. De raadsman zegt dat hij officier van justitie Rick Schuurman heeft verzocht „tekst en uitleg te geven en mij afschrift te verstrekken van de dreigingsanalyse en de resultaten daarvan”.

In verband met de gevoeligheid van het onderzoek mag Mark M. alleen contact met zijn advocaat hebben. Een verzoek van advocaat Kuijpers om die beperkingen op te heffen is afgelopen woensdag door de rechtbank in Den Bosch afgewezen.

Tijdens verhoren heeft de verdachte zich naar verluidt tot nu toe steeds beroepen op zijn zwijgrecht en geen vragen beantwoord.