‘Gijzelen wanbetaler schadelijk’

„Ik ben doodsbang dat ik mijn huis nu weer kwijtraak. Ik wil wel betalen, maar dat kan niet.” Een fragment uit één van vele brieven die de Nationale Ombudsman ontving van wanbetalers die gijzeling boven het hoofd hangt nu zij een boete wel willen, maar niet kunnen betalen. Het gijzelen van zulke mensen is een schadelijke praktijk, waar het Openbaar Ministerie (OM) nog steeds niet genoeg tegen doet, rapporteerde ombudsman Reinier van Zutphen gisteren.

Wie een boete weigert te betalen, kan door de politie worden opgehaald en maximaal 15 dagen in de gevangenis worden gezet. De boete blijft staan. Voor wanbetalers die niet onwelwillend, maar onmachtig zijn, werkt dit averechts, schrijft de ombudsman. Het verslechtert veeleer hun toch al benepen financiële situatie.

In het voorjaar trokken Nederlandse rechters al aan de bel. Het OM zou te gretig gijzeling vragen. Vorig jaar ging het om zo’n 140.000 zaken, vooral vanwege verkeersboetes. Daarvan wees de rechter het merendeel af. Slechts 15 procent kreeg uiteindelijk echt celstraf. Rechters klaagden dat ze in veel gevallen niet over genoeg informatie beschikten om te beoordelen of iemand echt niet wilde betalen, of dat gewoon niet kon. Het OM beloofde beterschap.