NRC tipt tv: wat kun je dit weekend kijken?

Tips van onze mediaredactie: Master of None, Black Work, 10 Jaar Ik Vertrek en het slot van Penoza IV

Monic Hendrickx als Carmen van Walraven in Penoza IV (KRO-NCRV).
Monic Hendrickx als Carmen van Walraven in Penoza IV (KRO-NCRV). Foto Pief Weyman

Het aanbod op de traditionele tv-zenders is wel eens beter geweest. Daarom eerst een bingetip: de komedieserie Master of None van Aziz Ansari (bekend van de sitcom Parks & Recreation). Het volledige seizoen van deze komedieserie ging vorige week in première op de streamingsite Netflix en werd overladen met positieve kritieken. Ansari speelt een dertigjarige acteur in New York die twijfelt over alles. Zijn leven is geen puinhoop, al heeft hij ook niet alles echt op orde. Zijn bekendste rol speelde hij in een reclamespotje voor een yoghurtmerk. Op papier (en in de trailer) lijkt het nog een vrij conventionele sitcom over relaties in de grote stad, maar dat is het niet. De schrijvers vermijden clichés en stippen onderwerpen als racisme, seksisme en zelfs de omgang met ouderen op een scherpe manier aan.

Vrijdag 13 november
Het maken van een ouderwetse marathonuitzending voor het goede goed kun je wel aan de BBC overlaten. De omroep pakt uit met Children in Need 2015 (BBC 1, 20.30-23.00u. / 23.40-3.00u. en BBC 2, 23.00-23.40u.), een inzamelingsactie voor kansarme kinderen. Sir Terry Wogan presenteert de avond met muziek, humoristische filmpjes en stunts van beroemdheden. Ellie Goulding, Selena Gomez en Rod Stewart treden op. Verder: een speciale Star Wars-sketch met Alan Sugar van The Apprentice.

Zaterdag om 12.00 uur begint op NPO 3 het verslag van de intocht van Sinterklaas in Meppel. In dat kader komt de VARA op vrijdag met een special over de onvermijdelijke Zwarte Pietendiscussie. In Zwartepieten! (NPO 3, 21.30-22.25u.) gaan drie voor- en drie tegenstanders van Zwarte Piet met elkaar in gesprek tijdens een bustocht door Nederland. Als dat maar goed gaat.

Geen zin in geruzie? Begrijpelijk. Kijk dan naar Kraftwerk: Pop Art (Canvas, 23.00-00.05u.), een muziekdocumentaire over de grote invloed van de Duitse elektronische band die in 1970 werd opgericht en nog steeds actief is. Er zijn onder meer opnames te zien van de shows die de groep in 2013 gaf in het Tate Modern museum.

Zaterdag 14 november
Aan de vooravond van de release van Mockingjay Part 2 op 18 november is zaterdag het eerste deel van de succesvolle franchise The Hunger Games (RTL 5, 20.00-22.50u.) weer te zien. Stoere heldin Katniss (Jennifer Lawrence) doet mee aan de wrede Hongerspelen en daagt de dictator Snow uit.
De beste film van de dag is Paths of Glory (Canvas, 23.00-0.25u.), een met militaire precisie gemaakte, rauwe anti-oorlogsfilm van Stanley Kubrick uit 1957. Generaals vallen bij hem in twee categorieën: decadenten en psychopaten. Zelden werd de zinloosheid van oorlog zo sterk verbeeld.
Eerder op de avond vertelt Cornald Maas in 10 Jaar Ik Vertrek (NPO 1, 21.15-22.05u.) over zijn favoriete aflevering van het emigratieprogramma. Hoe gaat het met Henk en Carolien, die jaren geleden Groesbeek verlieten om een B&B te beginnen in Costa Rica?
Canvas begint met Black Work (Canvas, 20.40-21.25u.) een driedelige miniserie over politieagente Jo Gillespie (gespeeld door Sheridan Smith), die de moord op haar man onderzoekt. Op het moment van zijn dood werkte hij als undercoveragent. De Britse pers had lovende woorden voor het acteerwerk van Smith.


Fans van zanger en gitarist David Gilmour (Pink Floyd) kijken naar David Gilmour: Wider Horizons (BBC 2, 22.45-0.00u.) Gilmour gaat in dit nieuwe portret uitgebreid in op zijn professionele en persoonlijke leven.

Zondag 15 november
Een leuke film op zondagmiddag: Le Petit Nicolas (NPO 3, 15.30-16.55u.) Deze verfilming van de boeken van René Goscinny en Jean-Jacques Sempé put zijn komische effecten uit het naïeve en egocentrische perspectief van een jochie dat vurig wenst dat er niets in zijn kleine wereld verandert, zeker niet door de komst van een klein broertje.

Seizoen vier van de succesvolle misdaadserie Penoza (NPO 3, 20.20-21.15u.) wordt zondag afgesloten met de aflevering Heftige ontknoping. Carmen wil een val opzetten voor officier van justitie Justine de Heer, maar dat loopt niet volgens plan.

In Panorama (Canvas, 20.10-21.00u.) is de Amerikaanse reportage Meisje / Jongen (originele titel: Growing up Trans) te zien, over jonge transgender mensen en hun families. In het verleden veranderden mensen – als het al gebeurde – pas op latere leeftijd van geslacht. Nu er meer acceptatie is, gebeurt dit vaker op vroege leeftijd.

De zondag wordt afgesloten met de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Adieu God? (NPO 2, 23.35-0.10u.), waarin Tijs van den Brink praat met kerkverlaters. Schrijver Jan Siebelink (Knielen op een bed violen) liep als jonge dertiger de kerk uit en keerde nooit meer terug. De kerk laat hem echter niet los.