Nieuwe bestuurder NS moet integriteit bewaken

Onder druk van minister Dijsselbloem is CBR-directeur Susi Zijderveld benoemd tot NS-bestuurder.

CBR-directeur Susi Zijderveld.

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) heeft CBR-directeur Susi Zijderveld (46) benoemd tot lid van de raad van bestuur van NS, speciaal belast met integriteit.

De ‘Chief Governance, Risk & Compliance Officer’ is een nieuwe functie bij NS, naast de tijdelijke bestuursvoorzitter Roger van Boxtel en financieel directeur Engelhardt Robbe.

De functie is afgedwongen door Dijsselbloem, enig aandeelhouder van NS namens de staat, na de door NS gepleegde fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Die zaak leidde begin juni tot het vertrek van topman Timo Huges. De benoeming van Zijderveld, die op 1 februari 2016 begint, moet volgens NS bijdragen aan de „verdere professionalisering van de bedrijfsvoering” en de „gewenste cultuurverandering” binnen NS. In juni constateerde Dijsselbloem dat er bij NS sprake is van „een zwak ontwikkeld normbesef”. Met een aantal maatregelen moeten „cultuur, normbesef en omgevingsgevoeligheid” worden versterkt. Het forensisch onderzoeksbureau Alvares & Marsal is al een paar maanden bezig om in opdracht van Dijsselbloem de interne procedures van NS door te lichten.

Zijderveld is jurist en werkte als advocaat bij Stibbe en in diverse functies bij De Nederlandsche Bank. Sinds september 2010 is ze algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Zijderveld heeft nevenfuncties als toezichthouder bij Propertize, belangenorganisatie Holland Quaestor en het Filmfonds. Propertize is de voormalige vastgoedtak van bank-verzekeraar SNS Reaal.

Het CBR is een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) onder de hoede van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waar NS beleidsmatig ook onder valt. Uit een recent onderzoek bleek dat het toezicht van het ministerie op de zbo’s, waaronder het CBR, tekortschiet. Prestatieafspraken ontbreken en taakverdelingen tussen het ministerie en de instanties zijn onduidelijk.

    • Mark Duursma