Nieuw lid raad van bestuur NS moet integriteit gaan bewaken

Susi Zijderveld
Susi Zijderveld Foto CBR

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) heeft CBR-directeur Susi Zijderveld (46) benoemd tot lid van de raad van bestuur van NS, speciaal belast met integriteit.

De ‘Chief Governance, Risk & Compliance Officer’ is een nieuwe functie bij NS, naast de tijdelijke bestuursvoorzitter Roger van Boxtel en financieel directeur Engelhardt Robbe.

De functie is afgedwongen door Dijsselbloem, enig aandeelhouder van NS namens de staat, na de door NS gepleegde fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Die zaak leidde begin juni tot het vertrek van topman Timo Huges. De benoeming van Zijderveld, die op 1 februari 2016 begint, moet volgens NS bijdragen aan de „verdere professionalisering van de bedrijfsvoering” en de „gewenste cultuurverandering” binnen NS. In juni constateerde Dijsselbloem dat er bij NS sprake is van „een zwak ontwikkeld normbesef”. Met een aantal maatregelen moeten „cultuur, normbesef en omgevingsgevoeligheid” worden versterkt. Het forensisch onderzoeksbureau Alvares & Marsal is al een paar maanden bezig om in opdracht van Dijsselbloem de interne procedures van NS door te lichten.

Zijderveld is jurist en werkte als advocaat bij Stibbe en in diverse functies bij De Nederlandsche Bank. Sinds september 2010 is ze algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen