Muziek in alle hoeken en gaten van Amsterdam

Het net verschenen fotoboek Amsterdam Capital of Music is een papieren ode aan muziekstad Mokum. En een fraai inkijkje in de ziel van het Amsterdamse muziekleven.

Optredens onder het Rijksmuseum.
Optredens onder het Rijksmuseum.

Wie op zoek gaat naar het muzikale geweten van Amsterdam loopt een goede kans om te stuiten op

Concertgebouworkest het IJ (Sail).

mevrouw Beppie Nieuwenhuijs. Haar woning in de Staatsliedenbuurt is een waar museum van het Mokumse lied, met ingelijste foto’s van Johnny Jordaan, Tante Leen en Willy Alberti, grammofoons van His Master’s Voice en een uitstalling van antieke poppen, gouden engelen, kristallen kroonluchters en oude accordeons.

Opera op de Zeedijk (Hartjesdagen).

Twee afbeeldingen van Beppies bonte interieur behoren tot de hoogtepunten in het fotoboek Amsterdam Capital of Music, waarin fotografe Sinaya Wolfert en schrijfster Kelly van der Kwast een zoektocht ondernemen naar de ziel van het Amsterdamse muziekleven. De smartlappen uit de Jordaan, zoals dagelijks te horen in cafés De Twee Zwaantjes en Rooie Nelis, vormen nog maar een deel van de muzikale rijkdom die Wolfert bij haar kleurrijke ontdekkingsreis door de hoofdstad heeft vastgelegd. Haar voorkeur gaat uit naar jazz en de denkbeeldige rondleiding begint op het Centraal Station, waar de 1e Klas Pub op platform 2b ruimte biedt aan jazzconcerten.

Muziekwalhalla’s

Via het Bimhuis en het Muziekgebouw aan ’t IJ voeren de sfeervolle plaatjes naar de Wallen, de

Paleis van de Weemoed.

Jordaan en de Pijp, met intieme fotomomenten in onverwachte muziekwalhalla’s als het Bethaniënklooster, Theater Casa Rosso, café ’t Mandje op de Zeedijk en de Roode Bioscoop aan het Haarlemmerplein.

In haar begeleidende (Engelstalige) tekst beschrijft Kelly van der Kwast in enthousiaste bewoordingen de bezochte locaties en laat ze de mensen aan het woord die het Amsterdamse muziekleven bevolken. Interviews met Candy Dulfer, gitarist Anton Goudsmit en trompettist Saskia Laroo verlevendigen het verhaal over de plekken in Amsterdam waar muziek wordt

Jazzsessie in Café Welling.

 

gemaakt. Speciale aandacht is er voor Theo Loevendie, de componist en jazzmuzikant die vertelt hoe hij in zijn jeugd inspiratie opdeed op de Ten Katemarkt, waar het geschreeuw van kooplieden doet denken aan het drama van een opera.

Muziek klinkt uit alle hoeken en gaten van de Amsterdamse binnenstad, van de carillons tot de muziekboot met een orgeldraaiende trompettist en van de straatmuzikanten onder het Rijks tot het overvolle Pianolamuseum in de Westerstraat. Wolfert en Van der Kwast staan stil bij muzikale fenomenen als het Perlee draaiorgel, platenwinkel Concerto en de instrumentenparadijzen Palm Guitars, De Plug en

Concertgebouw.

RebelRelic. Saxofoonreparateur Nico Bodewe, pianodokter Frits Janmaat, cellomaakster Gudrun Kremeier en gitaarbouwer Otto Vowinkel worden gevolgd tot in hun werkplaatsen, waar een sfeer van opperste concentratie heerst bij de hout- en metaalbewerking van hun monnikenarbeid.

Rock, pop en wereldmuziek komen in dit boek wat mager aan bod, los van de liefdevolle hoofdstukken over het Jordanese levenslied dat volgens de kenners ontstaan is uit een

Café 't Mandje (Red Light Jazz).

samensmelting van Frans chanson, Italiaanse opera en joodse smartelijkheid. De Melkweg en Paradiso worden hier alleen als jazz- en klassieke muziekcentra opgevoerd – om nog maar te zwijgen van zalen als Bitterzoet, Escape en Nieuwe Anita, die aan het vizier van de maaksters zijn ontsnapt. De gedegen aanpak van Amsterdam Capital of Music vraagt om een nadere exploratie van de popscene die het beeld van Amsterdam als wereldmuziekstad compleet zou maken. Een reisje naar de Bijlmer voor Ziggo Dome en Heineken Music Hall hoort daar eigenlijk ook bij.

Stad van vernieuwing en wijde blik

5-mei-Concert.

Het Amsterdamse clubcircuit floreert, met recente toevoegingen als People’s Place, de vernieuwde Sugar Factory, De Tolhuistuin en alle andere ontwikkelingen die het uitgaanscentrum in Noord in petto heeft. Met concerten in De Duif en de Jeruzalemkerk zijn er plekken gecreëerd waar je muziek in alle rust kunt genieten. Ook clubs die zich meer op de underground richten, zoals OCCII en OT301, dragen bij aan het complete spectrum van Amsterdam als stad van vernieuwing en een wijde blik. Paradiso verkoopt meer dan tweehonderd keer per jaar uit en is een internationale

Thuis bij mevrouw Beppie in Staatsliedenbuurt.

magneet voor bands zowel als publiek. En ten slotte heeft de Ziggo Dome veel grote acts afgesnoept van het Rotterdamse Ahoy, dat zijn prominentie als grootste rockzaal van Nederland heeft moeten afstaan.

Amsterdam Capital of Music houdt er een wat nauwere agenda op na. We verlaten Amsterdam via de grachten, waar elk jaar in augustus het Prinsengrachtconcert plaatsheeft en waar in februari 2012 zelfs een concert op het ijs werd gegeven. Sinaya Wolfert was erbij en legde vast hoe een trombonist en een Hongaarse hakkebordspeler zonder handschoenen de kou trotseerden.

De muziek klinkt uit alle bladzijden van deze papieren ode aan muziekstad Mokum, vol prachtige foto’s.