Hoe gelukkig ben jij? Microsoft weet het.

Dat beroemde lachje van de Mona Lisa is voor 36 procent vrolijk, 62 procent neutraal en bevat een vleugje misprijzen. Tenminste, dat denkt de nieuwe gezichtsherkenningstechnologie  van Microsoft-wetenschappers. Ze bouwden een experimentele online emotiemeter die op basis van een plaatje kan bepalen in welke stemming je verkeert.

Ben je gelukkig of niet? Voor mensen is het eenvoudig om te zien hoe iemand zich voelt. Gezichtsuitdrukking en lichaamshouding van de ander spreken vaak boekdelen. Maar voor een computer is het lastiger om emoties te peilen op basis van een stapel pixels.

Schermafbeelding 2015-11-13 om 20.14.26

Ik voel me neutraal

De software van Microsoft, sinds deze week online, geeft gezichten een score voor boosheid, misprijzen, afgrijzen, angst, geluk, neutraal, verdrietig en verrassing.  De technologie kan meerdere gezichten in een plaatje tegelijk analyseren en kijkt naar verhoudingen tussen wenkbrauwen, mondhoeken, ogen en neusvleugels.

Het gaat nog niet altijd goed - zo wordt de noemer neutraal nog erg vaak gebruikt -  vandaar dat Microsoft een open test houdt om zoveel mogelijk afbeeldingen te verwerken (je kunt ze zelf uploaden) en de techniek verder te verbeteren.

Microsoft-onderzoekers bouwden eerder al een demo om te zien hoe oud je eruit ziet. En eentje om te kijken of mensen op afbeeldingen in tweelingen zijn of niet: TwinsOrNot.net.

Schermafbeelding 2015-11-13 om 20.23.42

 

Pixels met betekenis

Deze kunstmatige intelligentie-systemen zijn gebouwd op machine learning,  ook wel deep learning genoemd. Stap voor stap worden computers beter in het herkennen van gezichten en de emoties die ze weergeven. De pixels krijgen daadwerkelijk betekenis doordat de software patronen leert herkennen in een groot aantal metingen.

Facebook gebruikt gezichtsherkenning in mensen in foto’s te taggen. Google bouwde die technologie al in Google Photos. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op afbeeldingen van een hond of een auto. Soms gaat het mis; zo zag Google Photos mensen met donkere huidkleur aan voor gorilla’s. Die fout werd overigens snel hersteld.

 

Zelfs dit gezicht wordt nog als 'neutraa'l beoordeeld