IS claimt zelfmoordaanslagen in shi’itische wijk van Libanese hoofdstad Beiroet

Bij twee zelfmoordaanslagen in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn gisteravond tijdens het spitsuur meer dan veertig doden gevallen. Ongeveer 180 mensen raakten gewond, volgens een zegsman van het Rode Kruis. De aanslagen, in een dichtbevolkte shi’itische buurt, zijn opgeëist door de in Syrië opererende sunnitische terreurgroep Islamitische Staat (IS).

De getroffen wijk, Bourj al-Barajneh, is gesitueerd in in het zuiden van Beiroet. De shi’itische militie Hezbollah heeft er grote invloed. IS meldt in een verklaring op Twitter dat de eerste bom was bevestigd op een bromfiets. Die werd volgens de politie tot ontploffing gebracht bij een shi’itische moskee. Toen mensen toestroomden om hulp te bieden aan slachtoffers, werd de tweede bom in de directe omgeving tot ontploffing gebracht.

In buurland Syrië vechten strijders van de Libanese Hezbollah mee aan de zijde van de troepen van president Bashar al-Assad. De shi’itische militie liet gisteravond na de aanslagen weten „de strijd tegen terroristen” te zullen voortzetten.

Sunnitische groepen hebben vaker aanvallen uitgevoerd op shi’itische doelen in Libanon. In de wijk Bourj al-Barajneh is overigens ook een kamp voor Palestijnse vluchtelingen. De laatste jaren vinden ook sunnitische vluchtelingen uit Syrië er onderdak. (NRC)