Matching of loting? Mondige ouders laten weer van zich horen

Scholenkoepel Osvo stopt met matching wegens ontevreden ouders. Maar nu is een andere groep ouders boos. Zij vonden het systeem zo slecht nog niet.

En weer verloopt de overgang van de ongeveer 8.000 Amsterdamse achtstegroepers naar de middelbare school niet zonder ruis. Nadat scholenkoepel Osvo eind vorige maand liet weten te stoppen met het gehekelde matchingsysteem, is een nieuwe groep mondige ouders opgestapt: de stille meerderheid.

Zo verwoordt Anne Gram dat althans, initiatiefnemer van de Petitie voor Matching, inmiddels door ruim 1.400 ouders ondertekend. „Een kleine groep heeft vorig jaar veel stennis geschopt. Ze baalden terecht ontzettend van de situatie. Maar nu heeft de hele groep een groter probleem.” 

Gisteren keerde ook de gemeenteraad zich tijdens een spoeddebat tegen het besluit van de Osvo om het vorig jaar ingevoerde matchingsysteem te vervangen door een lotingsysteem, waarbij uitgelote leerlingen alsnog worden gematcht. Zij krijgen dan, in tegenstelling tot vorig jaar, informatie over het aantal beschikbare plaatsen per school. Zo moet „de regie” weer bij de ouders komen te liggen. De vraag naar populaire scholen is al jaren groter dan het aanbod.

Matching, waarbij leerlingen een voorkeurslijst opgeven en via een algoritme een plek krijgen toegewezen, zorgde voor zoveel ophef dat het tot een rechtszaak kwam. Ouders wilden dat hun kinderen hun plek mochten ruilen, dan zouden 614 kinderen méér op hun nummer 1 terechtkomen. Dat mocht niet van de rechter.

De groep die nu van zich laat horen, bepleit een aangepast matchingsysteem, waarbij minder leerlingen in hun top-5 terechtkomen, maar meer op nummer één. Met deze vorm is er vrijwel geen aanleiding tot ruilen. Wethouder Kukenheim (D66) zegde de raad gisteren toe de Osvo om heroverweging te vragen. Eerder schreef zij het besluit te steunen.