Macintosh verkoopt ook winkelketen Kwantum

In totaal brengt de verkoop van Kwantum, twee Britse winkelketens en Nea 64 miljoen euro op.

Het distributiecentrum van woondecoratieketen Kwantum in Tilburg. Ook na de overname blijven hoofdkantoor en distributiecentrum in Tilburg gevestigd.
Het distributiecentrum van woondecoratieketen Kwantum in Tilburg. Ook na de overname blijven hoofdkantoor en distributiecentrum in Tilburg gevestigd. Foto ANP

Macintosh heeft een koper gevonden voor de woningdecoratieketen Kwantum. Voor een bedrag van 28 miljoen euro nemen de investeerders van Gilde Equity Management de honderd Kwantumvestigingen over van het Nederlandse winkelbedrijf.

Dat heeft Macintosh, ook eigenaar van onder andere Invito, Manfield en Dolcis, bekendgemaakt op de eigen website. De verkoop, waarvoor Macintosh al een tijdje op zoek was, levert een boekwinst van 1 miljoen euro op. Het bedrijf gaat de opbrengst gebruiken voor het afbetalen van schulden.

Voor de werknemers van de filialen van Kwantum in Nederland en België heeft de overname geen gevolgen, zo meldt het persbericht. Het hoofdkantoor en het distributiecentrum blijven in Tilburg gevestigd.

Totale opbrengt onderdelenverkoop 64 miljoen

Eerder werden ook de Britse winkelketens Brantano en Jones Bootmaker en het dochterbedrijf Nea, dat sportbraces ontwikkelt, afgestoten. In totaal leverde de verkoop van al deze ondernemingen 64 miljoen euro op, dat allemaal voor de aflossing van schulden is gebruikt. Volgens topman Kurt Staelens wil het bedrijf zich beter gaan focussen op de schoenenmarkt in de Benelux.

Macintosh leed het afgelopen kwartaal 3,6 miljoen euro verlies, ten opzichte van 6,2 miljoen euro verlies in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook de omzet liep terug, al viel dat te verklaren doordat het complete bedrijf 11 procent kromp qua aantal vestigingen. Het bedrijf laat nu weten uit te zijn op het verder verbeteren van de resultaten, onder meer door op korte termijn de “operaties en organisaties efficiënter te maken”.