Leuke vertaling van Broadway-succes

Twee theatershows die internationaal succesvol waren zijn nu in Nederland te zien: Op bezoek bij meneer Green was een komisch succes op Broadway. De musicalversie van cultfilm Priscilla, Queen of the Desert trok in Londen bijna drie jaar volle zalen.

Een bejaarde weduwnaar krijgt ongevraagd bezoek van een jongeman die bij wijze van taakstraf thuiszorg komt verlenen. Maar de oude man is een argwanende kluizenaar die niet van zulke hulp gediend is. Tot er natuurlijk toch toenadering ontstaat – en tenslotte blijken ze zelfs verrassende tegenpolen te zijn: de één als vader die zijn kind heeft verstoten, de ander als een door zijn vader verstoten kind. Aldus de kundig geconstrueerde intrige van het Broadway-succes Op bezoek bij meneer Green van toneelschrijver Jeff Baron, dat nu in een Nederlandse versie wordt vertolkt door Bram van der Vlugt en Oren Schrijver, nadat John Kraaijkamp en Dirk Zeelenberg het hier al in 1999 speelden.

Op een volgestouwd toneel, dat de benauwenis oproept van Greens armoedige appartementje, spelen Van der Vlugt en Schrijver een traditioneel ogende, sterk ingeleefde voorstelling op de vierkante millimeter, waarin regisseur Bruun Kuijt de spanning vaardig opvoert. Hij laat beladen stiltes vallen zonder het looiig te maken. En het New Yorks-joodse idioom van het origineel is effectief overgebracht in de levendige vertaling van comedian Raoul Heertje. Waardoor ook de wrange grappen precies raak zijn gebleven.