Lees hier Ilja Leonard Pfeijffers ode aan een personage uit ‘La Superba’

Don, een van de mooiste karakters uit Pfeijffers Libris-winnende boek, is nu in het echt overleden. Pfeijffer eert hem in een in 2017 te verschijnen boek.

Ilja Leonard Pfeijffer won in mei 2014 de Libris Literatuur Prijs met het boek La Superba. Voor het personage 'Don', nu in het echt overleden, schreef Pfeijffer een 'in memoriam'
Ilja Leonard Pfeijffer won in mei 2014 de Libris Literatuur Prijs met het boek La Superba. Voor het personage 'Don', nu in het echt overleden, schreef Pfeijffer een 'in memoriam' ANP EVERT ELZINGA

Een van de mooiste karakters uit La Superba, de Libris-prijswinnende terrasroman van Ilja Leonard Pfeijffer was Don: een oude Brit die zich langzaam verdronk in de gin tonic van het goede leven op een Genuees terras, zijn gehoor paaiend met de ene na de andere schitterende verzonnen anekdote.

Hij was een man bij wie het om de verbeelding ging, en niet om de realiteit. De ook vlijtig doordrinkende Leonardo – de hoofdfiguur uit La Superba die wel het een en ander met Ilja Leonard Pfeijffer gemeen heeft - legde het allemaal liefdevol vast in zijn aantekeningen, maar schreef niet op wat de lezer al geraden had: dat de vrolijke zelfvernietiging van Don zomaar zijn voorland zou kunnen zijn. Uiteindelijk blaast Don zijn laatste adem uit.

‘Kijk, daar zit Don’

Toen ik Pfeijffer eind 2013 sprak op de Piazza dell’erbe wees hij tevreden op een oudere man een paar tafels verderop. ‘Kijk, daar zit Don.’ Springlevend, inderdaad. Met gin-tonic.’Hij vond het geweldig dat ik hem dood had laten gaan in het boek.’

Maar nu is Donald Perrygrove Sinclair dan toch dood, juist voordat La Superba vertaald is in het Engels: Don heeft dus zijn eigen sterfscène niet meer kunnen lezen. Pfeijffer schreef een mooi in memoriam voor hem: ‘Het streven om zich dood te drinken wordt een hel als het lichaam weigert te bezwijken.’

Lees hier: ‘Don. De dood van een personage’ van Ilja Leonard Pfeijffer

Dons dood

Geamputeerd vrouwenbeen

Zijn stuk werpt ook nog een interessant licht op de ontstaansgeschiedenis van de roman, althans over een opmerkelijk object dat erin opduikt.: ‘Op suggestie van Peter [uitgever Peter Nijsen] en van mijn vader heb ik dat gehannes met dat geamputeerde vrouwenbeen erin geschreven om vooral in het begin wat meer actie te hebben.’

Het stuk van Pfeijffer (een must-read longread) zal worden opgenomen in Brieven uit Genua, dat in het voorjaar van 2016 moet verschijnen in de reeks Privé-domein bij uitgeverij De Arbeiderspers.