Ling: technisch hart Ajax gedoemd te mislukken

In een kritisch rapport laakt de ex-voetballer de gang van zaken binnen de club.

Tscheu La Ling heeft een vernietigend rapport geschreven over de gang van zaken binnen voetbalclub Ajax.
Tscheu La Ling heeft een vernietigend rapport geschreven over de gang van zaken binnen voetbalclub Ajax. Foto Marcel Hemelrijk/ANP

De leden van het technisch hart van Ajax handelen onprofessioneel en zonder overleg, concludeert ex-voetballer Tscheu La Ling in een vernietigend rapport waarin hij de voetbalclub doorlicht. Het document is in handen van De Telegraaf.

Het overleg tussen trainer Frank de Boer, directeur Marc Overmars, hoofd opleidingen Wim Jonk en assistent-trainer Dennis Bergkamp is volgens Ling gedoemd te mislukken. De belangrijkste technische zaken, zoals de speelwijze, het transferbeleid en trainingsinhoud worden niet tot nauwelijks besproken in het technisch hart, staat in het rapport.

Technisch hart

Binnen Ajax woedt een strijd om de macht. Het technisch hart, met daarin ex-voetballers, kwam er op voorspraak van Johan Cruijff. Wim Jonk, een van de trouwste volgelingen van het plan-Cruijff, werd deze week ontslagen als hoofd opleidingen, nadat hij al maanden geen vergadering van het technisch hart had bijgewoond. Jonk gaat dit besluit aanvechten.

Volgens Ling is er bij Ajax geen contact tussen de twee belangrijkste voetbalpersonen: de hoofdtrainer en het hoofd opleidingen. “Jonk distantieert zich van de huidige werkwijze van het technisch hart en de besluitvorming”, staat er in het rapport dat door De Telegraaf online is gezet.

Aankoopbeleid faalt

Ling laat zich in het rapport ook uit over het aankoopbeleid van Ajax. “Van de 29 aankopen voor het eerste elftal zijn er 2 aanwijsbare versterkingen, 6 breedteaankopen en 14 miskopen.” Voor zeven aankopen is het nog te vroeg om daarover uitspraken te doen, zegt de ex-voetballer.

Daarmee onderschrijft Ling de zienswijze van Cruijff die stelt dat Ajax moet inzetten op eigen jeugd en zo weinig mogelijk spelers moet kopen.

“De uitgangspunten van het plan-Cruijff worden niet gevolgd als het gaat om het aankoopbeleid. Er worden veel te veel miskopen en breedteaankopen gedaan. Het aankoopbeleid faalt dus in sportieve zin (…) maar ook in financiële zin.”

Vrijdag vergadering

Vrijdagmiddag vindt bij de voetbalclub de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering plaats. Cruijff gaf gisteren zelf aan dat hij hoopt dat de bestuursraad daarbij ingrijpt en onder meer het ontslag van Jonk terugdraait.