Internationaal terreurnetwerk opgerold in Europese landen

Met arrestaties in zes Europese landen is een internationaal terreurnetwerk van islamitische extremisten opgerold, zo maakte de Italiaanse politie gisteren bekend.

De leiding van deze internationale politieactie was in Italiaanse handen. In Italië, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk werden in totaal dertien leden gearresteerd van een Koerdische sunnitische groep die zich Rawti Shax (‘De nieuwe weg’) noemde, of ook wel Didi Nwe (‘Naar de berg’). Vier verdachten zijn nog voortvluchtig. Ook de politie in Finland, Duitsland en Zwitserland was betrokken bij het onderzoek. In die landen werden huiszoekingen gedaan.

Spil in het terreurnetwerk is Najmuddin Faraj Ahmad, alias mullah Krekar, een Irakees die in 1991 als vluchteling naar Noorwegen kwam. Hij is een aantal keren veroordeeld en zat sinds februari weer vast, onder andere omdat hij de aanval op de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo had verdedigd.

Volgens het Italiaanse persbureau Ansa bestond het opgerolde terreurnetwerk uit zestien Koerden en een Kosovaar. Zij zouden aanslagen hebben voorbereid in Noorwegen en andere landen, onder andere op Noorse en Britse diplomaten. Er zouden ook plannen zijn voor een poging mullah Krekar te bevrijden.

Volgens het in Den Haag gevestigde agentschap Eurojust, dat de opsporingsactie heeft gecoördineerd, is de groep voortgekomen uit Ansar al-Islam. Die organisatie wordt omschreven als een terreurgroep die verbonden is met Al-Qaeda en in Koerdische gebieden een kalifaat wil vestigen.

Italiaanse onderzoekers zeggen dat Rawti Shax in Europa probeerde rekruten te werven en logistieke en financiële steun gaf aan mensen die wilden gaan vechten in Irak en Syrië. Dat gebeurde via lezingen en via discussies op internet.

De leden hielden onderling contact via internet. Door gesprekkern op chatsites bleef mullah Krekar de ideologische en strategische leider van deze groep, zeiden Italiaanse onderzoekers tegen het persbureau Ansa.