Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Koerden: peshmerga heroveren Sinjar op IS

De belegering van de strategisch en symbolisch belangrijke stad begon gisteren.

Koerdische strijders kijken naar de rook boven Sinjar.
Koerdische strijders kijken naar de rook boven Sinjar. Foto Safin Hamed / AFP

Operatie “Free Sinjar” is geslaagd: de belangrijke Iraakse stad is heroverd op IS. Dat heeft de Koerdische regionale veiligheidsraad gemeld op Twitter. “Binnen enkele uren” houdt de Iraaks-Koerdische leider Masoud Barzani een persconferentie om de overwinning toe te lichten, zegt de raad.

Eerder vandaag berichtte de raad dat Koerdische peshmergastrijders “van alle kanten” het Iraakse IS-bolwerk Sinjar waren binnengevallen om het gebied “van overgebleven IS-terroristen te ontdoen”. Ooggetuigen hebben tegen persbureau AP gezegd dat de Koerden de binnenstad in handen hebben gekregen. In het centrum is de Koerdische vlag gehesen.

Free Sinjar

De operatie “Free Sinjar” begon gisteren. Volgens persbureau Reuters zijn bij het offensief 7.500 Koerdische elitetroepen, peshmerga- en Yezidistrijders ingezet. Daarbij werden ze bijgestaan door luchtaanvallen van de door de VS geleide coalitie.

Een woordvoerder van de Amerikaanse krijgsmacht heeft tegen AP gezegd dat het te vroeg is om te zeggen dat de stad heroverd is. Hij wilde alleen bevestigen dat de Koerdische vlag is gehesen op een graansilo in het oosten. Volgens AP is er reden tot voorzichtigheid: in december strandde een offensief. Sindsdien is het aantal militanten weer toegenomen.

De veiligheidsraad zegt dat een aantal belangrijke gebouwen, zoals een ziekenhuis en een cementfabriek, op IS heroverd is. “IS is verslagen en op de vlucht geslagen”, twittert de raad.

Symbolisch en strategisch

Sinjar ligt aan een snelweg tussen de Syrische “IS-hoofdstad” Raqqa en het Iraakse bolwerk Mosul. Daarmee is de stad van zowel symbolisch als strategisch belang. Toen de stad vorig jaar viel kwamen op de berg Sinjar tienduizenden yezidi’s in de knel. Honderden mannen werden gedood, duizenden vrouwen werden ontvoerd en gebruikt als seksslavinnen.

De IS-campagne bij de berg Sinjar was voor de Verenigde Staten aanleiding om de strijd tegen IS op te voeren. Ook Nederland nam deel aan luchtaanvallen om de belegering te beëindigen.