Kamagurka: in de file sinds 12 augustus

Tik. Tak. Tik. Tak. Tik. Tak. Kamagurka speelt een klok. Expres sloom. En dan: „Godverdomme, wat gaat de tijd snel. Je hebt nog geen tik gezegd of tak zit al weer in je gedachten.”

Het is het soort superieur absurdisme dat tekenaar en schilderKamargurka eigen is. De 59-jarige Vlaming laat er sterke staaltjes van zien in zijn cabaretprogramma Vliegangst op de pechstrook.

Vertraging van de tijd is het fundament van zijn optreden. Hij is blij dat hij er is, zegt hij na zijn opkomst, want hij stond in de file. Sinds 12 augustus. Wat volgt is een surrealistisch relaas van een half uur over wegen waar auto’s dagen en dagen stilstaan. Kleurrijk schetst hij de bezigheden van en confrontaties met andere automobilisten.

De rake vondsten, zoals het arriveren van een pop-up crematorium voor een overledene in de file, zijn in de minderheid. Driekwart van het materiaal bestaat uit melige woordspelingen en flauwe omkeringen. Zoals de opmerking dat hij, bij het zien van een vrouw, het gevoel had dat ze elkaar al jaren niet kenden.

Het tweede deel van het programma biedt nog minder houvast, als de snelweg plots even breed als lang is, de file oplost en Kamagurka doordraaft over zijn moment van sterven, nadat er een vliegtuig tegen zijn „voortanden” botst.

In kalm tempo, kuierend over het podium, dist Kamagurka zijn absurditeiten op – als een serie cartoons. Het surrealisme verdiept zich, maar geestiger wordt het niet. Een prettig talent voor vervreemding heeft Kamagurka onmiskenbaar, maar in dit programma wordt die gave wel erg aangelengd gepresenteerd.