Kabinet komt met aangepast Belastingplan en hoopt op steun

Rutte komt met voorstel “waarin zoveel mogelijk wensen uit beide Kamers zijn verwerkt”.

Foto ANP / Bart Maat

Het kabinet neemt na wekenlange onderhandelingen met de oppositie het heft in eigen hand en komt zelf met een pakket aanpassingen aan het Belastingplan. Dat maakte premier Rutte vanmiddag bekend op zijn wekelijkse persconferentie. De coalitie hoopt dat dit pakket kan rekenen op voldoende steun in zowel de Tweede als Eerste Kamer.

Staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) zoekt al tijden naar voldoende parlementair draagvlak voor zijn Belastingplan, aangezien VVD en PvdA samen maar 21 van de 75 zetels hebben in de Eerste Kamer. Om de door het kabinet aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard euro volgend jaar te laten doorgaan, moet ook een meerderheid van de senaat instemmen. De afgelopen tijd probeerde het kabinet zich te verzekeren van steun van een aantal oppositiepartijen, bijvoorbeeld de drie christelijke partijen (CDA, ChristenUnie, SGP) of D66 en het CDA. Nu dat niet is gelukt, hoopt het kabinet de Eerste Kamer met wat handreikingen alsnog te overtuigen.

‘Zoveel mogelijk wensen verwerken’

Rutte zei vanmiddag dat er in de beide Kamers “brede steun bestaat voor lastenverlichting op arbeid en koopkrachtverbeteringen”, maar dat hij ook moest constateren dat “er erg veel aanvullende wensen bestaan”. Daarom is het “uiteindelijk niet gelukt om in deze fase al met de oppositie te komen tot een pakket dat op voorhand kan rekenen op steun in beide Kamers”. Vandaar het het kabinet nu met een eigen voorstel komt “waarin zoveel mogelijk wensen uit beide Kamers zijn verwerkt”.

Met het pakket worden gezinnen met kinderen volgens Rutte extra ondersteund, wordt het belastingstelsel verder vergroend en blijven de effecten rond lastenverlichting en werkgelegenheid behouden. Een aantal concrete maatregelen die het kabinet voorstelt:

  • De kinderbijslag en de kinderopvangtoeslag worden verhoogd.
  • De lasten voor ouderen gaan omlaag.
  • De ondersteuning voor ouders met een gehandicapt kind wordt fors verhoogd.
  • Er wordt geschoven met de energiebelastingen op gas en elektriciteit: de belasting op gas gaat omhoog, die van elektriciteit omlaag.

Christelijke partijen reageren negatief

Op Twitter reageerden fractievoorzitters uit de Tweede Kamer al snel op het nieuwe voorstel. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij kondigde aan dat de SGP tegen het Belastingplan zal stemmen:

Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij SGP-inzet Belastingplan oneerlijke kloof 1verdieners-2verdieners verkleinen. Kabinet werkt niet mee. Einde oefening.
https://t.co/b7RykWrdfb

In een toelichting schrijft Van der Staaij dat de SGP “niet akkoord kan gaan met de te grote en oneerlijke belastingkloof tussen een- en tweeverdieners”. Ook de ChristenUnie noemt het “onmogelijk” om met het nieuwe plan in te stemmen. “Dit pakket ligt verder af van de idealen die wij als ChristenUnie steeds hebben ingebracht”, aldus de nieuwe fractievoorzitter Gert-Jan Segers.

D66-leider Pechtold houdt nog een slag om de arm:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold “Zeg nooit, nooit” zegt @MinPres … Lijkt me zeer verstandig!
Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Inzet coalitie: “Komt allen tezamen jubelend van vreugde…” Belastingplan 2016

Kamerlid Steven van Weyenberg is concreter en noemt het voorstel tegenover persbureau ANP “te mager”. SP-Kamerlid Farshad Bashir gaat zijn fractie adviseren tegen te stemmen:

Twitter avatar FarshadBashir Farshad Bashir Kabinet wil niet bewegen. Ik zal de SP-fractie adviseren tegen te stemmen. Wat gaat het CDA van @PieterOmtzigt doen? https://t.co/9rjbNK39M3
Twitter avatar FarshadBashir Farshad Bashir Als kabinet echt ‘breed gedragen’ aanpassingen wil aan het #Belastingplan verwacht SP kleinere inkomensverschillen en miljonairsbelasting!

De eerste reacties moeten nog met een korreltje zout worden genomen, want er is nog veel tijd tot de senaat half december over het Belastingplan stemt. De Tweede Kamer zal dinsdag over het plan stemmen, maar daar hebben VVD en PvdA ‘gewoon’ een meerderheid. Om in de Eerste Kamer voldoende steun te krijgen, is het niet ondenkbaar dat er de komende weken toch nog volop onderhandeld gaat worden over het ‘eindbod’ van het kabinet.