IAAF legt Rusland voorlopige schorsing op

Russische atleten zijn tot nader order niet welkom bij de internationale toernooien, waaronder de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

IAAF-president Sebastian Coe geeft in vlakbij zijn kantoor in Londen een verklaring over de schorsing van de Russische atleten.
IAAF-president Sebastian Coe geeft in vlakbij zijn kantoor in Londen een verklaring over de schorsing van de Russische atleten. Foto Frank Augstein/ AP

De Internationale athletiekfederatie IAAF heeft vrijdagavond besloten om Rusland voorlopig te schorsen, zo meldt Reuters. Hierdoor zijn Russische atleten niet welkom bij de internationale toernooien, waaronder de Olympische Spelen van Rio de Janeiro van 2016.

Met een overweldigende meerderheid van 22-1 stemde het bestuur van de IAAF voor de sanctie. Dit gebeurde tijdens een teleconferentie, georganiseerd door voorzitter Sebastian Coe. De wereldantidopingorganisatie WADA adviseerde begin deze week al om de Russische atletiekbond (ARAF) te verbannen uit de sport.

Na aanleiding van rapport over systematische dopinggebruik

Afgelopen maandag bracht een onafhankelijke commissie een onderzoeksrapport naar buiten waaruit blijkt dat de ARAF wijdverspreide dopingsmisdrijven heeft gepleegd. Volgens voormalig WADA-voorzitter Dick Pound, die de commissie leidde, lijkt het erop dat Rusland een “staat-gesteund” dopingprogramma heeft gerund. Zo werden positieve tests bedekt of vernietigd. Het leidde onder meer al tot de aanhouding van voormalig IAAF-preses Lamine Diack in Frankrijk wegens fraude.

Volgens IAAF-president Sebastian Coe kan de boodschap niet sterker zijn. “Het is aan Rusland om veranderingen door te voeren.”

Het systematische dopinggebruik door Russische atleten kwam aan het licht door een onderzoek van de Duitse tv-zender ARD. De IAAF heeft de Russische atletiekbond de zwaarst denkbare straf opgelegd, maar de bestuursleden waren het er onderling ook over eens dat “het systeem niet alleen in Rusland heeft gefaald maar wereldwijd.”

Straf treft ook Russische regering in het hart

De straf van de IAAF treft niet alleen de Russische atletiek, maar ook de regering recht in het hart, zo laat onze sportredacteur Henk Stouwdam weten.

“Sport in Rusland is in belangrijke mate een staatsaangelegenheid, tot president Vladimir Poetin aan toe. De schorsing betekent naast reputatieschade voor de Russische sport ook aanzienlijk gezichtsverlies voor het land. Het is beschamend voor Rusland dat het als een van de grote landen ontbreekt op het olympisch atletiektoernooi”.

Vooralsnog onthouden Poetin en zijn minister van Sport, Vitali Moetko, zich van oorlogszuchtige taal. Nadat de president eerder deze week een grote schoonmaakactie van de Russische sport had aangekondigd, noemde Moetko in een eerste reactie de straf “erg vreemd” Tegen het persbureau AP zei Moetko dat hij gezien de voortekenen weinig anders had verwacht en te hopen dat de IAAF de schorsing nog voor de WK indooratletiek, begin maart in Portland, zal opheffen. De reactie van hogerhand wijst erop dat Rusland met stille diplomatie de straf zal proberen te verzachten.