Hoe het Amsterdamse Flow Traders uitblinkt als hogesnelheidshandelaar

Beeld iStock/leungchopan

Genoeg goed nieuws de afgelopen tijd voor het Amsterdamse Flow Traders. De hogesnelheidshandelaar ging in juli naar de beurs en laat sindsdien royale privévermogens achter. Het is zelfs hofleverancier van de Quote 500.

Bovendien maakte de wereldwijde marktleider in de handel van trackers (exchange-traded fund, ETF’s) het eerste halfjaar van 2015 sterke cijfers bekend. De winst van het bedrijf steeg met 140 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014. Vandaag komt Flow Traders naar alle waarschijnlijkheid opnieuw met positieve kwartaalcijfers. Hoe komt dat?

Update: Flow Traders maakt bekend dat de aangepaste nettowinst van het afgelopen kwartaal 37.9 miljoen euro bedraagt. Dat is een stijging van 29% procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens Flow Traders werden in het afgelopen kwartaal recordresulaten behaald.

Beursjongens naar de beurs

Flow Traders handelt dus in ETF’s, trackers. Via een AEX-tracker kunnen beleggers in de hele AEX beleggen en zo hoeven ze niet alle aandelen afzonderlijk aan te kopen: ‘passief beleggen’. En dat is populair. Door middel van slimme algoritmes en geavanceerde apparatuur sluiten hogesnelheidshandelaren honderden transacties per seconde, terwijl ze zelf aan de verschillen tussen aan- en verkoopprijs verdienen.

Daarbij heeft Flow Traders laten zien dat het uitblinkt in het geven van de juiste aan- en verkoopprijzen: het bedrijf groeide zelfs sneller dan de al snelgroeiende markt voor ETF’s. De winst is in de afgelopen jaren ruim verdubbeld.

Het bedrijf ging in juli dit jaar met 40 procent van de aandelen naar de beurs, naar eigen zeggen vanwege het imago. “Het is goed om aan het publiek en investeerders uit te leggen dat de nieuwe effectenmarkten elektronisch zijn”, aldus topman Dennis Dijkstra. Maar het levert dus ook flink wat winst op.

Zwarte maandag

De beurskoers van Flow Traders heeft sinds juli wat heen en weer geschommeld, maar doet het over het algemeen heel goed. Dat komt mede doordat een aandeel van hogesnelheidshandelaren niet gevoelig is voor een neergang op de wereldwijde aandelenmarkt. Sterker nog: hoe meer paniek op de beurs, hoe meer handel voor hogesnelheidshandelaren. Ongeacht de richting van de koersbeweging.

In de beurskoers van Flow Traders is China’s zwarte maandag - de dag dat de beurs van Shanghai gigantisch onderuit ging - bijvoorbeeld goed terug te vinden. De koersval, die op 24 augustus plaatsvond, leverde in de dagen na zwarte maandag een stijging in het aandeel van Flow Traders op.

    • Redactie NRC Q