Groeicijfer eurozone valt iets lager uit

Economieën van de 19 eurolanden samen groeien met 0,3 procent.

Franse auto's van het merk Citroën staan klaar voor hun nieuwe eigenaar, op een archieffoto. De Franse economie groeide vorig kwartaal met 0,3 procent.
Franse auto's van het merk Citroën staan klaar voor hun nieuwe eigenaar, op een archieffoto. De Franse economie groeide vorig kwartaal met 0,3 procent. Foto Herbert Oczeret / EPA

De negentien landen van de eurozone zijn vorig kwartaal economisch iets minder sterk gegroeid dan voor de zomer. Het groeicijfer van alle economieën samen kwam tussen juli en september uit op 0,3 procent, zo berekende het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdagmorgen. In Nederland was de groei met 0,1 procent iets lager dan gemiddeld.

Koplopers in de eurozone zijn Slowakije en Spanje, waar het bruto binnenlands product in een kwartaal tijd met 0,9 en 0,8 procent groeide. In drie eurolanden was daarentegen sprake van krimp. Zo slonken de economieën van Griekenland en Estland met een half procent, terwijl het Finse bbp met 0,6 procent kromp.

Franse en Duitse economie groeien

De grootste economie van de eurozone, Duitsland, groeide de afgelopen maanden iets minder snel dan in de voorgaande periode. Het groeicijfer kwam daar in het derde kwartaal uit op 0,3 procent, tegen 0,4 procent in het tweede kwartaal. Dat de groei iets inzakte kwam vooral door de tegenvallende export, stelt ANP.

Ook de Franse economie groeide deze zomer met 0,3 procent, zo maakte het Franse statistiekbureau vanmorgen bekend. Die toename volgt op een kwartaal waarin het Franse bbp onveranderd bleef. Vooral de bestedingen van consumenten droegen bij aan de groei.