VS voeren gerichte luchtaanval uit op ‘Jihadi John’

De IS-beul dook eerder dit jaar op in verschillende onthoofdingsvideo’s van de terreurgroepering.

Een fragment uit een van de video's waarin gegijzelden door Jihadi John onthoofd werden.
Een fragment uit een van de video's waarin gegijzelden door Jihadi John onthoofd werden. Foto EPA

De Verenigde Staten hebben donderdag in de Syrische stad Raqqa een gerichte luchtaanval uitgevoerd op Mohammed Emwazi, de strijder die bekendheid verwierf als de IS-beul Jihadi John, zo heeft het Pentagon bevestigd. Emwazi dook dit jaar geregeld op in onthoofdingsvideo’s van de terreurgroepering.

Het voertuig waarin Emwazi zat, werd door een drone onder vuur genomen. Of de IS-strijder daarbij is gedood, is nog niet bekend. Volgens persbureau Reuters stelt de mensenrechtenmonitor Syrian Observatory for Human Rights dat donderdag bij een luchtaanval “een Britse IS-leider en drie andere militanten” zijn gedood.

Directeur Rami Abdulrahman zegt:

“Allerlei bronnen zeggen dat het lichaam van een belangrijke Britse jihadist ligt in een ziekenhuis in Raqqa. Alle bronnen zeggen dat het gaat om Jihadi John, maar ik kan dat niet bevestigen.”

Cameron: dit is zelfverdediging

Ook de Britse premier Cameron verklaarde dat nog niet bekend is of de gedode jihadist de Brit Emwazi is.

“Het is een actie die is uitgevoerd uit zelfverdediging. Jihadi John vormt een bedreiging voor de gehele wereld. De aanslag op Emwazi raakt IS in het hart.”

Ook het Pentagon kan de dood van Emwazi ook nog niet bevestigen. “We bekijken momenteel de resultaten van de aanval en zodra we meer weten, zullen we dat melden”, zegt een woordvoerder.

Zwart gewaad en bivakmuts

Gehuld in een zwart gewaad en met bivakmuts op, voerde Emwazi dit jaar verschillende onthoofdingen uit, onder meer van de journalisten Steven Sotloff en James Foley. Bij de executie van de laatste werd Jihadi John herkend als de Britse IT-er Mohammed Emwazi.

De terrorist zou zich hebben opgehouden in Raqqa, de plaats die IS heeft uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat. De Amerikaanse president Barack Obama heeft altijd gezegd dat hij voor gerechtigheid zou zorgen voor de nabestaanden.