The Broken Circle Breakdown

(Felix Van Groeningen, 2012) In de Belgische film The Broken Circle Breakdown is een grote rol weggelegd voor bluegrass-muziek. Johan Heldenbergh, die het toneelstuk schreef dat aan de basis van de film stond, baseerde zich voor zijn verhaal grotendeels op klassieke countryliedjes. Zo is de titel een verbastering van de, o.a. door The Carter Family opgenomen, klassieke song Will the Circle Be Unbroken.

Het verhaal gaat over twee tegengestelde personages die als een blok voor elkaar vallen. Hun tegengestelde karakters zijn cruciaal, in de woorden van regisseur Van Groeningen: „We wilden ze van de ene kant van het spectrum naar de andere laten gaan. Hij is de meest irrationale rationalist en zij de meest nuchtere spiritualiste.” Muzikant Didier (Heldenbergh) en Elise (Veerle Baetens), die in een tattooshop werkt en vol zit met tatoeages, worden verliefd, knappen een huis op en krijgen een dochtertje. Als zij op jonge leeftijd sterft aan leukemie raakt het stel op drift. Van Groeningen springt heen en weer in de tijd en maakt er een heftig melodrama van, zonder vals sentiment.

André Waardenburg