Edison Oevreprijs klassiek voor violist Perlman

De 70-jarige musicus speelde de muziek bij de film Schindler’s List, dat een Oscar won voor de beste soundtrack.

De Israëlische violist Perlman tijdens zijn masterclass voor talentvolle musici tussen de 13-19 jaar.
De Israëlische violist Perlman tijdens zijn masterclass voor talentvolle musici tussen de 13-19 jaar. Foto Oliver Weiken/ EPA/

De Edison Stichting kent de Oevreprijs Klassiek 2015 toe aan de Israëlische violist en dirigent Itzhak Perlman, zo meldt het ANP. De 70-jarige musicus heeft onder meer werken uitgevoerd van Beethoven, Sibelius, Mendelssohn, Berg en Prokofiev.

https://youtu.be/YIB03fS179s

De Edison Stichting kent elk jaar oevreprijzen toe in drie verschillende categorieën: pop, jazz/wereldmuziek en klassiek.

Zet zich in voor jong talent

Perman studeerde viool aan de Academie voor Muziek in de Israëlische stad Jaffa en vervolgde zijn opleiding aan Juillard School in New York. Zijn officiële debuut maakte hij in 1963 in de Carnegie Hall. In 1964 was een optreden met het New York Philharmonic onder leiding van Leonard Bernstein de opmaat tot zijn internationale carrière.

De jury van de Edison Stichting roemt Perman vooral om zijn inzet voor jong talent.

“Hij is een van ’s werelds meest gerenommeerde klassieke musici, heeft een enorm oeuvre en zet zich vooral in voor nieuw, jong talent”

De musicus heeft samen met zijn vrouw in 1995 het Perlman Music Program opgericht, waarin ze 37 getalenteerde musici tussen de 13 en 19 jaar 2,5 week lang lesgeven. Daarnaast geeft Perlman wereldwijd privélessen en masterclasses viool- en kamermuziek. Momenteel is hij hoogleraar viool aan de Juilliard School in New York.

Filmmuziek en tv-optredens

Perlman is ook bekend van de muziek die hij speelde bij een aantal films, waaronder Schindler’s List, dat een Oscar won voor de beste soundtrack.

Ook trad de musicus regelmatig op in televisieprogramma’s, zoals Sesamstraat en Late Night with David Letterman.