Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: minstens 100 doden bij aanslagen in Parijs

Er zouden meerdere incidenten hebben plaatsgevonden, waarbij veel doden zijn gevallen. Volg alle ontwikkelingen hier.

We sluiten af: dit is wat we weten

 • In Parijs heeft vanavond een reeks aanslagen plaatsgevonden. Er was sprake van ten minste vier verschillende schietpartijen, waarvan de grootste in concertzaal Bataclan. Dodentallen lopen uiteen, maar er zijn minstens 100 mensen omgekomen. Sommige media en bronnen melden ongeveer 140.
 • In Bataclan werden concertgangers, die een optreden van de band Eagles of Death Metal bezochten, gegijzeld door meerdere daders. Ongeveer honderd mensen werden er gedood. De daders zijn gedood nadat het pand werd bestormd.
 • Ongeveer gelijktijdig met de aanslagen in het tiende en elfde arrondissement, waren er drie explosies in de buurt van het Stade de France. Daar speelden de voetbalelftallen van Frankrijk en Duitsland op dat moment een interland. Twee van de explosies waren zelfmoordaanslagen, de ander was een bomaanslag.
 • Het is onduidelijk wie er achter de reeks aanslagen zit of zitten. Wel werden ze door aanhangers van terreurgroep Islamitische Staat (IS) toegejuicht. Ook zouden daders volgens getuigen in de concertzaal ‘allahu akhbar’ (God is groot) hebben geroepen.
 • Volgens de openbaar aanklager zijn ten minste vijf daders gedood. Onduidelijk is of er andere daders nog voortvluchtig zijn
 • In Frankrijk is de noodtoestand afgekondigd, de eerste voor het hele Franse gebied sinds de Algerijnse oorlog in de jaren 50 en 60. De grenzen zijn, in tegenstelling tot eerdere berichten, niet dicht, maar er vinden wel strengere controles plaats.
 • Frankrijk heeft meer maatregelen genomen: zo worden er onder meer 1.500 extra militairen naar Parijs gestuurd ter beveiliging.
 • Het dreigingsniveau in Nederland is niet veranderd naar aanleiding van de aanslag. Dat blijft ‘substantieel’, zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Openbaar aanklager: vijf terroristen gedood

De openbaar aanklager in Parijs, François Molins, heeft op de Franse tv gezegd dat het dodental van de aanslagen in Parijs "kan oplopen tot boven de 120" en zei dat er minstens vijf daders zijn gedood. Dat meldt Reuters. Hij zei dat er mogelijk nog daders op de vlucht zijn.

De maatregelen op een rij

  Het Elysée kwam vanavond met een reeks maatregelen naar aanleiding van de aanslagen. Dit zijn de voornaamste:

 

 • Het afkondigen van de noodtoestand voor Frankrijk en Corsica.
 • Het kan mensen worden verboden zich te verplaatsen
 • Grenscontroles zijn opnieuw ingesteld
 • Concert- en theaterzalen worden tijdelijk gesloten
 • Toegang tot de huizen van allen die als ‘gevaarlijk’ worden bestempeld.
 • Basisscholen, middelbare scholen en universiteiten zijn zaterdag gesloten op Iles-de-Franc. Schoolreisjes zijn eveneens geannuleerd.
 • Ziekenhuizen zijn gemobiliseerd middels ‘plan wit’, dat ingaat wanneer meerdere aanslagen gelijktijdig plaatsvinden.
 • Een noodlijn is beschikbaar gesteld voor slachtoffers
 • Op zaterdag zal er een veiligheidsraad plaatsvinden. Ten minste 1.500 soldaten zijn reeds gemobiliseerd.
 • De president blijft in Frankrijk en zal niet naar Turkije afreizen voor de G20-top. In zijn plaats zullen twee ministers bij de top aanwezig zijn.

 

Le Figaro: eerder man aangehouden die concertzaal wilde aanvallen

Een man die in augustus is aangehouden door de Franse veiligheidsdiensten zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen in concertzalen in Frankrijk. De man, die op 15 augustus werd aangehouden, was in mei van dit jaar in Syrië waar hij instructies zou hebben ontvangen over hoe aanslagen te plegen in concertzalen, meldt Le Figaro.

AFP: vier daders gedood

Persbureau AFP meldt op gezag van een bron dicht bij het politieonderzoek dat er in ieder geval vier daders zijn gedood.

Twitter avatar afpfr Agence France-Presse #fusillade Attentats à Paris: quatre assaillants morts (proches enquête) #AFP

Video: Hollande komt aan bij Bataclan

Een korte video van de aankomst van president François Hollande bij concertzaal Bataclan, waar vanavond volgens berichten minstens 100 mensen gedood zijn:

#Fusillade : @fhollande arrive sur les lieux. https://t.co/4eoW0mWdVo

— Gaetan Gabriele (@dmcqtv) 14 november 2015

Grenscontrole België

België stelt nieuwe controles bij de grens met Frankrijk in, meldt een woordvoerder van de premier, schrijft Reuters. Scherpere controles gelden ook voor het vlieg- en treinverkeer.

Reactie: 1.500 militairen worden ingezet

De Franse regering heeft als onderdeel van de noodmaatregelen aangekondigd 1.500 militairen in Parijs te mobiliseren als reactie op de reeks aanslagen. Dat meldt het Elysée volgens AFP.

Gemeente: ongeveer 140 doden

De gemeente Parijs meldt nu een totaalaantal van ongeveer 140 doden, van wie 100 in Bataclan, 40 elders in de stad, schrijft Reuters. Onder de doden zijn ook enkele daders. Drie van hen, zo melden politiebronnen, zijn ieder geval gedood bij de bestorming van concertzaal Bataclan.

Getuigeverslag vanuit Bataclan

De mannen die het Bataclan vrijdagavond zijn binnengedrongen en op de menigte zijn gaan schieten, deden dit terwijl ze “Allahu Akhbar” riepen, zo getuigen aanwezigen tegenover France Info (meldt AFP).

“Met mijn moeder lukte het me om te ontsnappen uit Bataclan”, vertelt een jongen genaamd Louis. “We hebben geweerschoten weten te ontwijken, overal lagen mensen op de grond weggedoken. De aanvallers zijn begonnen met schieten vanaf het moment dat ze de zaal binnentraden al schreeuwend “Allah Akbar”. Ik hoorde hen herladen, het concert stopte, iedereen ging op de grond liggen, maar ze bleven maar schieten op mensen. Verdomme, het was een hel. Ik heb mijn moeder vastgepakt en haar naar de grond geduwd, toen hoorden we iemand roepen “ze zijn weg” en zijn we naar een nooduitgang gerend. We hoorden nog schoten toen we wegrenden. We zijn langs lijken gerend. Het was een nachtmerrie.”

AFP: ongeveer honderd doden in concertzaal

Persbureau AFP spreekt zelfs van ongeveer 100 doden in Bataclan. President Hollande is onderweg naar de concertzaal.

Le Monde: tientallen doden in concertzaal

Le Monde schrijft op gezag van de politie dat er in concertzaal Bataclan, waar een gijzeling plaatsvond die inmiddels beëindigd zou zijn, "tientallen doden" zijn.

Hollande gaat niet naar G20-top

President François Hollande zal vanwege de aanslagen in Parijs niet afreizen naar de Turkse stad Antalya voor een top van de G20.

Twitter avatar Elysee Élysée Par ailleurs le président @fhollande ne participera pas au G20 dimanche à Antalya. Il sera représenté par @LaurentFabius et Michel Sapin 2/2

Dreigingsniveau in Nederland onveranderd

Het terreurdreigingsniveau in Nederland is ongewijzigd substantieel. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdagavond naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof, volgt de situatie in Parijs op de voet. Hij staat in nauw contact met de Franse diensten, zei de woordvoerder. (ANP)

Scholen gesloten

Alle onderwijsinstellingen en universiteiten op Ile-de-France zijn morgen (zaterdag) gesloten. “De crisiscellen van de drie academies van Île-de-France zijn ingeschakeld.”

Twitter avatar Academie_Paris Académie de Paris ÎLE DE FRANCE - L’ensemble des établissements scolaires et universitaires seront fermés demain. #RT https://t.co/HLS83oLpxj

Verklaring Eagles of Death Metal

Dit is de band (of het team erachter) die optrad in concertzaal Bataclat, de rockband Eagles of Death Metal:

pic.twitter.com/LghFAsiiV9 — EaglesOfDeathMetal (@EODMofficial) 13 november 2015

BFM TV: operatie bij Bataclan voorbij

Nog niet bij andere media gezien, dus voorlopig melden we dit onder voorbehoud: het Franse BFM TV schrijft dat de operatie bij de concertzaal Bataclan voorbij is en dat twee daders zijn gedood.

Metro en bussen stilgelegd

Vijf metrolijnen die via het 10de en 11de arrondissement lopen zijn stilgelegd. Het gaat om de lijnen 3,5,8,9 en 11. Ook de bussen die via deze route lopen zijn stilgelegd.

Foto's: de aanslagen in Parijs

Pas op, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Foto Philippe Wojazer/ Reuters

Foto Philippe Wojazer/ Reuters

Foto Christian Hartmann /Reuters

Beelden buiten bij Bataclan, de concertzaal. Foto Christian Hartmann /Reuters

Foto Christian Hartmann/ Reuters

Bataclan. Foto Christian Hartmann/ Reuters

Bestorming Bataclan begonnen

Volgens AFP wordt concertzaal Bataclan, waar nog steeds mensen gegijzeld zouden worden, bestormd.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Police storm Paris concert hall where hostages held: security source

#portesouvertes - Parijzenaren bieden hulp

Franse burgers organiseren via Twitter hulp aan elkaar in de gevarenzone in Parijs. Met de hashtag #portesouvertes (open deuren) wordt onderdak geboden aan mensen die van de mogelijk gevaarlijke straten weg willen. Mensen melden op Twitter hun adres en de code waarmee de ingangen van Franse appartementengebouwen vaak zijn beveiligd. (ANP)

Getuige: explosies gehoord bij Bataclan

De situatie bij de concertzaal is nog lang niet onder controle, zo lijkt het. Er zijn vijf explosies gehoord, meldt een getuige van persbureau Reuters.

On entend ce qu'on pense être des grenades, peut être l'assaut, des sifflets. Le Resto panique.

— Sarah Belouezzane (@SBelouezzane) 13 november 2015

Journaliste Europe 1 zat in Bataclan

Een journaliste van Europe 1 die in de zaal was van Bataclan vertelt op de radio:

“Twee of drie ongemaskerde individuen zijn de zaal binnengekomen met automatische wapens van het type kalasjnikov en zijn blind op het publiek gaan schieten. De aanval heeft toen tot vijftien minuten geduurd. Het was extreem gewelddadig en er was een waas van paniek, iedereen rende weg richting het podium. Mensen smeekten voor hun leven.”

Politie: twee explosies waren zelfmoordaanslagen

De politie heeft speculaties bevestigd: twee van de drie explosies bij het Stade de France waren zelfmoordaanslagen, de derde was een bomaanslag. Dat schrijft persbureau AP.

De speech van Hollande

Uit de speech van president François Hollande:

"Er zijn momenteel terroristische aanslagen gaande van een omvang die wij niet kennen. Er zijn tientallen doden en vele gewonden. Het is verschrikkelijk. Wij hebben, op mijn besluit, alle mogelijke diensten gemobiliseerd om de terroristen te neutraliseren en de betreffende buurten veilig te stellen. Ik heb eveneens militaire hulp ingeroepen en een spoedberaad voor ministers bijeengeroepen. Twee besluiten zijn genomen: de noodtoestand zal worden uitgeroepen, wat betekent dat meerdere gebieden zullen worden gesloten en dat verkeer in verschillende gebieden zal worden verboden. Het tweede besluit dat ik heb genomen, is om de grenzen te sluiten om de mensen die deze misdaden hebben gepleegd te kunnen vangen. We weten waar deze aanval vandaan komt. We moeten nu ons medeleven en onze solidariteit tonen, maar wij moeten ook laten zien dat we een eenheid zijn. Geconfronteerd met terreur moet Frankrijk sterk zijn, krachtig. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen. Wat deze terroristen willen, is ons angst aanjagen. Maar tegenover die angst staat een natie die zichzelf weet te verdedigen. Onze interventies zijn nog niet afgelopen. Op precies dit moment is een operatie gaande van veiligheidstroepen in een van de gebieden in Parijs die nu wordt aangevallen."

Eerste keer noodtoestand sinds?

Het is voor het eerst sinds de Algerijnse oorlog dat er voor het hele Franse gebied de noodtoestand is uitgeroepen. Die oorlog duurde van 1954 tot 1962. Wel vond recenter nog een gedeeltelijker noodtoestand plaats: dat was in 2005, tijdens de rellen in de banlieues.

Leger in actie

Ten minste 200 soldaten zouden op weg zijn naar het 10de en 11de arrondissement om de gebieden veilig te stellen, meldt een journalist van Le Monde.

Twitter avatar nathalieguibert nathalieguibert 200 soldats Sentinelle envoyés en renfort sur les 10e et 11e arrondissements de Paris pour sécuriser la zone

Frankrijk sluit grenzen

Frankrijk sluit met onmiddellijke ingang de grenzen en roept de noodtoestand uit. Dat maakte president Hollande net bekend.

Kijk live mee met Hollande

President Hollande houdt nu een toespraak. Kijk hier mee.

Ook Cameron heeft gereageerd

DIt is wat de Britse premier iets eerder zei over de aanslagen:

Twitter avatar SkyNews Sky News This is what @David_Cameron has to say about the #Paris attacks https://t.co/sCGR0oKoiK

Dit is wat Obama zojuist zei

President Obama hield zojuist een korte toespraak naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Hij noemde de aanvallen "een poging onschuldige burgers te terroriseren". Hij zei niet te willen speculeren over wie er achter de aanslagen zit.

'Parijzenaren, ga niet de straat op'

Intussen heeft de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, de inwoners van Parijs gezegd dat ze alleen in uiterste noodgevallen de straat op moeten gaan. Ook als ze niet thuis zijn.

Live bezig: Obama houdt toespraak

Noodplan van kracht in Frankrijk

Het noodplan Rood Alpha (bij meerdere aanslagen) is van kracht. Alle kwetsbare doelen worden nu nauwlettend in de gaten gehouden, meldt Le Figaro.

Bataclan: mensen huilend naar buiten

Volgens een journalist van France 2 zouden zeker 30 mensen naar buiten zijn gerend bij de Bataclan, velen huilend. Naar eigen zeggen zouden ze door de politie zijn bevrijd.

Rutte: iedereen leeft mee

Minister-president Mark Rutte heeft gereageerd op de aanslagen:

Twitter avatar MinPres Minister-president Heel Nederland leeft met Frankrijk mee, onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden.

Dit is wat we nu weten

 • Er komen in aanzienlijk tempo berichten binnen over de gebeurtenissen in Parijs. We snappen dat u het overzicht misschien kwijt bent, dus hierbij kort wat we nu met enige zekerheid kunnen zeggen:

 

 

 • Er hebben zich vanavond meerdere incidenten voorgedaan in Parijs. Er zijn minstens drie schietpartijen geweest in het centrum van de stad, in het tiende en elfde arrondissement en er waren explosies bij het Stade de France in het noorden van de stad. Daar was op dat moment de interland Frankrijk - Duitsland bezig.

 

 

 • Het huidige dodental staat op ten minste 40, melden verschillende persbureau en media

 

 

 • Er zijn nog geen berichten dat er daders zijn aangehouden

 

 

 • Er is een gijzeling aan de gang in Bataclan, een concertzaal in het tiende arrondissement. Daar speelde vanavond de rockband Eagles of Death Metal. Er zouden honderd mensen gegijzeld worden.

 

 

 • Het is te vroeg te zeggen wie er achter de aanvallen zitten, maar volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten lijken ze wel duidelijk gecoördineerd. Op Twitter vieren aanhangers van terreurgroep IS de aanslagen van vanavond onder de hashtag die vertaald 'Parijs in brand' betekent. Echter heeft niemand de aanslagen nog opgeëist. Getuigen vanuit Bataclan meldden dat een of meerdere schutters 'allahu akhbar' riepen toen ze begonnen met schieten.

 

 

 • De explosies in de buurt van het stadion zouden, maar dit is nog niet officieel bevestigd, zelfmoordaanslagen kunnen zijn geweest. Er zou een verminkt lichaam zijn gevonden, iets wat die speculatie voedt.

 

 

 • President François Hollande was in het Stade de France, is geëvacueerd en is nu met de regering in conclaaf over de situatie in de stad.

 

     

Berichten van nog een aanslag

Een journalist van Le Libération meldt dat er ook een aanslag gaande zou zijn bij Les Halles.

Foto: evacuatie Stade de France

In het stadion zelf, even geleden:

Twitter avatar jenanmoussa Jenan Moussa Look at that pic. Stade de France being evacuated. @akhbar #parisattack https://t.co/qWPo7WzD1v

Dodental loopt verder op: nu minstens 40

Het dodental blijft stijgen. BFM TV spreekt nu van ten minste 40 doden. Een politiefunctionaris spreekt tegenover AP van 35 tot 40 doden.

Bataclan: weer schoten gehoord

Volgens journalisten van Le Figaro die ter plaatse zijn, worden er sinds tien minuten schoten gelost. Volgens de aanwezige journalist is de straat zelf verlaten en schiet de politie richting de ramen van de tweede of derde etage van een appartementencomplex. Volgens een andere journalist zou de ME/ordetroepen onderweg zijn.

'Gecoördineerde aanslagen'

Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen zeggen dat het erop lijkt dat de aanslagen in Parijs gecoördineerd zijn, schrijft Reuters. De locoburgemeester van Parijs vond het vlak daarvoor nog te vroeg daarvan te spreken.

Concertzaal: 100 mensen gegijzeld

Een lokale politiefunctionaris spreekt tegenover persbureau AP nu van 100 gijzelaars in de concertzaal Bataclan. Daar vond een concert plaats van de band Eagles of Death Metal.

Nog een kaartje (inclusief Stade de France)

Dodental stijgt in rap tempo

Inmiddels spreken verschillende persbureaus al over een hoger dodental. Persbureau AP spreekt van 26 doden, AFP heeft het over 30 doden.

Video: explosie te horen tijdens wedstrijd

Dit zou het moment zijn van een van de explosies bij het Stade de France, terwijl de wedstrijd bezig is.

In het Stade de France

In het stadion zijn alle aanwezigen via luidsprekers verzocht om in kalmte het stadion te verlaten. Toeschouwers met wie La Libération contact heeft gehad, bevestigen dat ze ten minste twee explosies hebben gehoord aan het begin van de wedstrijd.

Onder voorbehoud: de drie locaties

Dit zouden de drie (of drie van de) locaties zijn waar geschoten is vanavond:

Les trois lieux des fusillades pic.twitter.com/4iHXrTLYqZ

— Pascal Riché (@pascalriche) 13 november 2015

Getuige Bataclan: schutters riepen Allahu Akhbar

Onze correspondent Peter Vermaas op Twitter:

Volgens een ooggetuige op France Info riepen de schutters in de concertzaal 'Allah Akbar'. — Peter Vermaas (@petervermaas) 13 november 2015

'Zestig gegijzelden in Bataclan'

Volgens berichten zouden er ten minste 60 mensen gegijzeld worden in de concertzaal Bataclan.

Twitter avatar BBCkatyaadler katya adler Around 60 people said to be inside #Bataclan concert hall in hostage situation #Parisattacks

Balaclan: binnen en buiten geschoten

Een getuige zegt tegen Le Figaro dat er twee mannen gewapend het Bataclan zijn binnengekomen. Ze hebben zowel binnen als buiten schoten gelost. “Om 21:47 hebben we de politie gebeld.”

Wedstrijd gaat gewoon door

Terwijl er meerdere dodelijke incidenten in de stad zijn (geweest), is de interland Frankrijk - Duitsland in het Stade de France gewoon verdergegaan.

Twitter avatar mathieuvonrohr Mathieu von Rohr The football match France - Germany at Stade de France is still ongoing #Paris

Berichten over zelfmoordaanslag(en)

Volgens BFMTV zou bij het Stade de France een verminkt lichaam zijn gevonden, wat de speculatie voedt dat de explosies die te horen waren, mogelijk zelfmoordaanslagen waren.

Twitter avatar mathieuvonrohr Mathieu von Rohr BFM TV: A dismembered body was found near Stade de France, this is why there's talk of a suicide bomber (but no confirmation)
Belangrijke disclaimer: veel van de informatie die nu binnenkomt, komt dat via getuigen en voorzichtige berichten van Franse media.

'Ook gijzeling bezig'

In het theater Bataclan, waar een van de schietpartijen plaatsvond, zouden momenteel mensen gegijzeld worden. Op het moment speelde daar de band Eagles of Death Metal.

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg In de concertzaal waar de gijzeling plaatsvindt in Parijs spelen Eagles of Death Metal vanavond. (via @mtinebosj) https://t.co/EePOpwXlvZ

AFP: achttien doden

Persbureau AFP spreekt nu van ten minste achttien doden bij de verschillende incidenten.

Beelden na incidenten Stade de France

Beelden van de nasleep van de explosies bij het Stade de France:

Aftermath explosion near Stade de France stadium #Paris, 3rd location of attack [vid:@MAYBACHMSC | #PARISunderATTACK pic.twitter.com/KsCtlUPKL4

— Roeland Roovers (@r0eland) 13 november 2015

Foto's van plekken schietpartij

Enkele beelden die op Twitter te vinden zijn van plekken waar vanavond geschoten is.

First pictures of the #Paris shootout. Reports gun fire is still being heard. + Explosion heard at Stade de #France pic.twitter.com/llhXIDZ8KB — Redmor 11 (@redmor11) 13 november 2015

Wat is er aan de hand?

Er is melding gemaakt van ten minste drie schietpartijen in het oosten van Parijs, volgens de politie: in de rue de la Fontaine au roi, de rue de Charenton en bij het theater Balaclan. Dodentallen liggen uiteen: sommige getuigen, journalisten, zien minstens tien lichamen op de grond liggen, dood of in ieder geval zwaargewond. Onduidelijk is nog om hoeveel daders het gaat, en of de schietpartijen door dezelfde mensen zijn uitgevoerd.

Ongeveer tegelijkertijd met de schietpartijen waren er bij het Stade de France drie explosies te horen. In het stadion speelden Frankrijk en Duitsland een vriendschappelijke voetbalinterland tegen elkaar. De Franse president Francois Hollande was in het stadion aanwezig. Het is onduidelijk of de twee incidenten iets met elkaar te maken hebben.

Er zijn volgens Franse media en getuigen meerdere schietpartijen geweest of nog aan de gang in het centrum van Parijs. Ook zijn er drie explosies geweest bij het Stade de France. Er zijn meerdere mensen gedood, meerdere gewond geraakt.