Volkswagen-nieuws: klokkenluiders, boetes en onderzoeken

Geen ontslag voor klokkenluiders Volkswagen roept personeelsleden op informatie te verstrekken over de foute software in auto’s. Klokkenluiders worden niet ontslagen, maar worden mogelijk wel overgeplaatst en lopen het risico op strafrechtelijke vervolging. Dat blijkt uit een brief van bestuurslid Herbert Diess die gisteren door het bedrijf is bekendgemaakt. Het aanbod geldt alleen voor cao-medewerkers, níet voor managers, en verloopt 30 november. Het moet helpen „snelle en volledige helderheid” te krijgen over de manipulatie van de uitstoot van elf miljoen dieselauto’s en mogelijk ook 100.000 benzineauto’s. Het Duitse autoconcern (omzet 202 miljard euro) heeft 592.500 medewerkers in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

12,3 miljoen euro boete in Brazilië De Braziliaanse milieuautoriteit Ibama heeft Volkswagen een maximale boete opgelegd van 50 miljoen real (12,3 miljoen euro) voor de sjoemelsoftware in ruim 17.000 auto’s die in het land verkocht werden. Naast de boete moet de autofabrikant zo snel mogelijk een plan opstellen voor het terughalen van auto’s met de software. Het gaat om auto’s van het model Amarok, een pick-uptruck, die in 2011 en 2012 op de markt is gebracht. Met name in de Verenigde Staten kan Volkswagen veel hogere boetes verwachten.

Ook onderzoek bij Audi

De Duitse justitie in Ingolstadt opent een onderzoek naar Volkswagen-dochter Audi. Aanleiding zijn meerdere aangiftes, onder meer van Audi zelf, volgens een woordvoerder. Justitie in Braunschweig is al bezig met een onderzoek naar de Volkswagen-groep. Gisteren werd bekend dat voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn ook zijn functie als president-commissaris bij Audi neerlegt.

Audi verliest terrein aan concurrentie Audi verkocht in oktober 149.000 auto’s, 2 procent meer dan een jaar geleden. Maar de groei loopt achter op de groei van concurrenten BMW en Mercedes-Benz. Audi hoopt terrein te herwinnen met de nieuwe A4. Dit model wordt in Duitsland en China geproduceerd en wordt binnenkort beschikbaar. (ANP, AP, Bloomberg)