Middeninkomens delen meest

Nederlanders zijn positief over de deeleconomie, het delen via internet van auto’s, woonruimte en spullen. Dat blijkt uit een enquête van TNS Nipo onder 1.000 mensen. Volgens 66 procent van de ondervraagden zorgt de deeleconomie voor meer persoonlijk contact. Ook denkt een meerderheid dat het leidt tot meer saamhorigheid en dat het goed is voor het milieu. Tegelijkertijd laat de enquête zien dat het verschijnsel nog niet erg groot is. Ongeveer 18 procent van de ondervraagden heeft zelf wel eens wat gedeeld of gehuurd via een deelwebsite als Airbnb of SnappCar. De afgelopen tijd is er kritiek van economen dat de deeleconomie de ongelijkheid zou kunnen vergroten omdat mensen met bezittingen meer kunnen profiteren van de deeleconomie dan anderen. Uit de enquête blijkt juist dat vooral mensen in de middelste sociale klassen, zowel aan de aanbod- als aan vraagzijde van de deeleconomie, het sterkst vertegenwoordigd zijn. (NRC)