Opinie

De Thuiskok: Pompoen & Pindakaas

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Wat is een soepboek dat in het najaar uitkomt zonder pompoensoep? Nou ja, daarover hoeven we gelukkig niet al te hard na te denken want het boek Hemelse Soepen bevat er vier, met onder andere gekarameliseerde peer, pestoquinoa en kaneel. Wij maken er vandaag eentje met pindakaas.

Er zitten een paar moeilijk te vinden ingrediënten bij, maar die kan je gerust vervangen. In plaats van het sinaasappelpoeder kun je voor de bittere smaak ook een beetje sinaasappelschil kort meekoken. Haal hem er wel uit voordat je de soep gaat pureren. En als je geen honingraat kan vinden zijn gedroogde vijgen ook heerlijk zoet bij deze soep.

Snijd de pompoen in gelijke blokjes en schil de stukjes. Snijd de wortels in blokjes van ongeveer gelijke grootte als de pompoen. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak hierin de pompoen en wortel goudbruin. Doe de bouillon en pindakaas erbij, breng aan de kook, draai het vuur omlaag en laat 20 tot 25 minuten op zacht vuur koken tot de groenten zacht zijn. Haal de pan van het vuur en roer er eventueel het bittersinaasappelpoeder door. Proef en breng op smaak met zout en peper. Laat de soep iets afkoelen en pureer de soep dan glad in een blender. Serveer de soep bestrooid met de gehakte pinda’s, een schepje yoghurt en een stukje honingraat.

Sam de Voogt