Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

CBS: economische groei valt verder terug

Door lagere exportgroei en tegenvallende investeringen komt de groei in Nederland uit op 0,1 procent.

In het tweede kwartaal viel de groei al terug door beperktere gaswinning in Groningen. Volgens het CBS was dat eenmalig.
In het tweede kwartaal viel de groei al terug door beperktere gaswinning in Groningen. Volgens het CBS was dat eenmalig. Foto ANP

De snelle groei van de Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar praktisch tot stilstand gekomen. Het bruto binnenlands product (bbp) groeide in de maanden juli, augustus en september met 0,1 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt.

Tot in het tweede kwartaal groeide de economie vijf kwartalen op rij met 0,5 procent of meer. In het tweede kwartaal viel de groei terug tot 0,2 procent, maar dit was volgens het CBS een gevolg van de eenmalige verlaging van de Groningse gasproductie.

Nu blijkt dat de groei ook in het derde kwartaal bescheiden was. Peter Hein van Mulligen, de hoofdeconoom van het CBS, zei vanochtend: „De groei is marginaal. Het is een tikje lager dan ik persoonlijk had verwacht”. Hij relativeerde de cijfers wel: „Na vijf kwartalen groei van een half procent of mee op rij, is het niet heel opmerkelijk dat het nu wat minder gaat. De economie consolideert”.

Het tegenvallende cijfer – economen gepolst door persbureau Bloomberg hadden 0,4 procent voorspeld – komt onder meer door lagere exportgroei. De export naar de buurlanden vlakt af. „In de Duitse industrie gaat het al een tijdje iets minder. Daar heeft de Nederlandse export last van”, aldus Van Mulligen. De Duitse economie voelt op haar beurt de gevolgen van de terugvallende groei in China en andere opkomende landen. Een direct effect van de Chinese groeivertraging op de Nederlandse export is volgens Van Mulligen nog niet zichtbaar.

Een andere factor in het tegenvallende cijfer is lagere groei in de investeringen. Bedrijven investeerden vooral minder in nieuwe gebouwen. Van Mulligen kan niet zeggen of dit een structurele oorzaak heeft.

De CBS-cijfers roepen de vraag op of de raming van het Centraal Planbureau (CPB) voor het hele jaar 2015 – 2 procent groei – wel gehaald wordt. „Als we op 2 procent willen uitkomen, zouden we in het vierde kwartaal een groei moeten hebben van tussen de 0,5 en 1 procent. Dat is fors, maar niet onmogelijk”, zei Van Mulligen. Er zijn ook positieve tekenen. Het consumentenvertrouwen staat bijvoorbeeld op het hoogste niveau in ruim acht jaar.

De werkloosheid blijft langzaam maar gestaag dalen. In het derde kwartaal waren 605.000 mensen werkloos, 12.000 minder dan in het vorige kwartaal. Voor het eerst sinds lange tijd is ook de langdurige werkloosheid afgenomen. En de snelle flexibilisering van de Nederlandse arbeidsmarkt zet door. Voor het eerst is het aantal mensen met een vaste baan onder de 5 miljoen gedoken, tegenover 3,3 miljoen mensen die een flexibel contract hebben of zzp’er zijn.