Arrestatiebevel tegen oppositieleider Cambodja

Sam Rainsy zat tot 2013 in Parijs jarenlang in zelfgekozen ballingschap door een vete met premier Hun Sen.

Oppositieleider Sam Rainsy eerder dit jaar in Phnom Penh, Cambodja
Oppositieleider Sam Rainsy eerder dit jaar in Phnom Penh, Cambodja Foto: Mak Remissa / EPA

Een rechtbank in Cambodja heeft vandaag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen oppositieleider Sam Rainsy wegens laster. Rainsy uitte kritiek op de manier waarop premier Hun Sen de parlementsverkiezingen van 2018 wil organiseren.

Een partijgenoot van Rainsy noemde de beslissing van de rechtbank “politiek gemotiveerd”, zo meldt Reuters.

Het is nog niet duidelijk of Rainsy ook daadwerkelijk zal worden opgepakt: de voormalig minister van Financiën brengt namelijk momenteel een bezoek aan Zuid-Korea en Japan. Zijn terugkeer staat gepland op maandag 16 november.

NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten:

“Cambodja leek een beetje democratischer te worden, maar de autocratische Hun Sen haalt nu de teugels weer aan. Van een onafhankelijke rechterlijke macht is doorgaans maar in beperkte mate sprake in het land.”

Oude vete

Met het arrestatiebevel is een oude vete tussen Rainsy en premier Hun Sen opgelaaid. Rainsy verzet zich al jaren tegen het autocratische regime van Hun Sen, die al meer dan 30 jaar aan de macht is in Cambodja. Rainsy zat tot 2013 in Parijs jarenlang in zelfgekozen ballingschap. Hij vluchtte in 2009 omdat hij een in zijn ogen politiek gemotiveerde rechtszaak vreesde. Een jaar later werd hij bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, omdat hij feitelijk onjuiste kaarten zou hebben verspreid die aantoonden dat Cambodja grondgebied had verloren aan Vietnam. In 2013 verleende de regering hem gratie en kwam hij terug.

Het arrestatiebevel werd vandaag uitgevaardigd, een dag nadat Hun Sen in een toespraak had aangekondigd dat hij Rainsy voor de rechter zou slepen vanwege zijn commentaar over de verkiezingen. Rainsy is bang dat de premier de verslechterende politieke situatie in het land gebruikt om de verkiezingen uit te stellen.