En nu gaan de Russen zeker wereldrecords schaatsen?

Hoelang zal het duren voordat het woord ‘doping’ valt, als uitgerekend de Russen wereldrecords breken dit weekend in Calgary?

De resultaten van de Russische wonderschaatser Pavel Koeliznjikov worden met argusogen bekeken na het dopingrapport van Dick Pound van afgelopen maandag. Foto ANP
De resultaten van de Russische wonderschaatser Pavel Koeliznjikov worden met argusogen bekeken na het dopingrapport van Dick Pound van afgelopen maandag. Foto ANP

De gekende lange klappen, prachtige stijl en dan die eindtijd: 34,27 seconden, slechts 0,24 boven het wereldrecord op de 500 meter van Jeremy Wotherspoon. En dat in een trainingswedstrijdje, vorige week in de lege Olympic Oval van Calgary. Als iemand dit weekeinde de toptijd van de Canadees uit 2007 kan verbeteren, dan wonderschaatser Pavel Koelizjnikov uit Rusland. Of misschien breekt zijn landgenoot Denis Joeskov wel het ‘onmogelijke’ wereldrecord van Shani Davis op de 1.500 meter (1.41,04). En blijft de 6.03,32 van Sven Kramer, ook al uit 2007, nog overeind als de tweevoudig olympisch kampioen vanavond op de vijf kilometer de strijd aanbindt met Jorrit Bergsma?

Sven Kramer: het speelt heus niet alleen in de atletiek

Als de luchtdruk laag is en het ijs hard genoeg, begint het internationale schaatsseizoen dit weekeinde in Calgary met een recordjacht bij de eerste wereldbekerwedstrijden. Maar onbekommerd genieten van topprestaties? Het rapport van wereldantidopingagentschap WADA over het dopingschandaal in de Russische atletiek, dat begin deze week naar buiten kwam, dreunt door tot de op 1.105 meter hoogte gelegen ijsbaan in Canada. „Het is een illusie dat dit alleen in de atletiek speelt”, reageerde Kramer na een training voor NOS-microfoon. „Het bederft niet mijn plezier maar toch kun je er de ogen niet voor sluiten. Ik heb nooit iets gebruikt maar ik durf mijn hand niet voor iedereen in het vuur te steken.”

Hoelang zal het duren voordat het woord ‘doping’ valt, als uitgerekend de Russen Koelizjnikov (21) of Joeskov (26) dit weekeinde wereldrecords breken? Beide topschaatsers dragen vanaf hun juniorentijd al een dopingverleden met zich mee. Koelizjnikov werd na het WK junioren van 2012 voor twee jaar uitgesloten wegens gebruik van het pepmiddel methylhaxanamine. En de internationale schaatsunie ISU legde Joeskov al in 2007 een schorsing van vier maanden op omdat hij marihuana had gebruikt. Feiten die de Russen nooit aanvochten, maar afdeden als ‘jeugdzonde’. En feit is ook dat beide wereldkampioenen na hun schorsing nooit meer op doping zijn betrapt. In Calgary houden de Russen het vooralsnog bij radiostilte. „Pas nadat het individuele programma zondag is afgelopen zijn wij en de sporters beschikbaar voor vragen”, zegt bondscoach Kosta Poltavets tegen persbureau ANP.

Dan zijn die 23 Nederlandse medailles in Sotsji ook verdacht

De concurrentie, vooral in schaatsland nummer één Nederland, keek met argusogen toe hoe Joeskov en Koelizjnikov razendsnel de wereldtop bestormden. Zeker toen een jaar geleden in een ARD-documentaire voor het eerst werd bericht over systematisch dopegebruik in de Russische topsport en met name de atletiek. „Wat heeft atletiek met schaatsen te maken”, riposteerde Poltavets destijds bij de wereldbeker in Berlijn op kritische vragen. „Dat is hetzelfde als wanneer ik Nederlandse schaatsers op één hoop gooi met Nederlandse wielrenners. En die heb ik zelf op tv huilend zien bekennen.”

De geboren Oekraïner Poltavets woont in Heerenveen en is al jaren Nederlander. Nadat hij coach was bij de Nederlandse topploegen van DSB en TVM is hij sinds 2010 bondscoach in Rusland. De afgelopen jaren werkte ook de Pool Pavel Abratkiewicz en de Italiaan Maurizio Marchetto, inmiddels terug bij de Italiaanse bond als technisch directeur, als coach in dienst van de Russen. „Welke Nederlandse ploeg durft zich zo open op te stellen voor buitenlandse invloeden”, vroeg Poltavets retorisch. En waren de Russische schaatsers vorig jaar opvallend succesvol? „Dan kan ik ook wel zeggen dat de 23 Nederlandse medailles in Sotsji opvallend zijn.”

Wereldrecords dit weekend lijken logisch, maar de vragen na afloop ook

Koelizjnikov werd vorig seizoen in Astana wereldkampioen sprint met drie afstandszeges, hij pakte goud op de 500 meter bij de WK afstanden in Heerenveen, en won bij de wereldbeker naast de 500 en 1.000 meter ook het overall-klassement. Na een val plus sleutelbeenbreuk in september leek Koelizjnikov kansloos om al in Calgary of volgende week in Salt Lake City Wotherspoon op te volgen als snelste schaatser op de kortste afstand. Maar via 35,21 en 35,03 in oktober in Kolomna verbeterde hij afgelopen zaterdag zijn persoonlijk record tot 34,27. En op de kilometer knalde hij naar zijn snelste tijd in 1.07,60, waarmee ook het wereldrecord van Davis (1.06,41) binnen zijn bereik lijkt.

De enige die Koelizjnikov kon volgen was Joeskov. Zijn 1.07,67 betekende de één na snelste tijd van dit prille seizoen en bovendien een nieuw persoonlijk record. In februari verbijsterde hij schaatswereld al door bij de WK afstanden in Heerenveen de 1.500 meter af te raffelen in 1.43,36. Ruim een seconde onder het baanrecord van Shani Davis, meer dan anderhalve seconde voor de rest. Als Joeskov zondagavond in Calgary op vergelijkbare wijze zijn eigen grens verlegt, lijkt een wereldrecord bijna logisch. Wat ook geldt voor de vragen na afloop.