Amsterdam van plan bierfiets, muzikant te weren uit centrum

Aanleiding is de toegenomen drukte in de binnenstad, die tot steeds meer klachten van bewoners leidt.

Een groepje buitenlandse toeristen fietst op een bierfiets door Amsterdam.
Een groepje buitenlandse toeristen fietst op een bierfiets door Amsterdam. Foto Freek van den Bergh/ANP

Als het aan het stadsdeel ligt, zijn straatmuzikanten en de inmiddels beruchte bierfietsen binnen afzienbare tijd niet meer welkom in het centrum van Amsterdam. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het Parool. Volgens haar zijn de plannen in een “vergevorderde fase”. Aanleiding voor de maatregelen is het feit dat de binnenstad van de hoofdstad alsmaar drukker wordt, iets wat tot steeds meer klachten van bewoners leidt.

Het centrum van Amsterdam worstelt met de toegenomen drukte in de binnenstad en probeert al enige tijd de zogenoemde ‘uitwassen’ aan te pakken om de situatie voor bewoners draaglijk te houden. De bierfiets is zo’n ‘uitwas’, een die al langer ter discussie staat. Een petitie tegen het vooral bij toeristen populaire vermaak werd eerder dit jaar door ongeveer 6.500 mensen ondertekend.

Klachten

De reden om ook straatmuzikanten te weren uit het centrum, is volgens een woordvoerder het toegenomen aantal klachten van bewoners. Precieze aantallen kan ze niet noemen. Er zijn al regels op komst die de overlast zouden moeten beperken, zoals een maximumaantal minuten (dertig) dat een muzikant nog mag spelen. Maar de woordvoerder geeft toe dat dat best lastig te handhaven wordt. Muzikanten geheel weren is een stuk gemakkelijker.

Stadsdeel Centrum probeert de overlast voor bewoners ook al aan te pakken met maatregelen tegen bijvoorbeeld zwerfafval en door illegale hotels te sluiten.

Momenteel is er nog overleg gaande over de precieze uitvoering van de plannen van het stadsdeel, dus een datum waarop de veranderingen ingaan, is er nog niet. “Maar het gaat hier niet om een proefballon”, zegt de woordvoerder.