Vernietigend rapport Ling op straat: iedereen faalde, op Jonk na

‘Het aankoopbeleid, verkoopbeleid en het contractbeleid van Overmars falen’, de scouting ‘wordt door Overmars onprofessioneel geleid’ en ‘de RvC heeft te weinig toezicht gehouden’.

Enkele uren voor de aandeelhoudersvergadering van Ajax, die vanmiddag om 14.00 uur begint in de Arena, ligt het in september afgeronde deel van het rapport van Cruijff-vertrouweling Tscheu La Ling over Ajax op straat. Via De Telegraaf, huiskrant van Johan Cruijff. Die voerde gisteren al de druk op de aandeelhoudersvergadering op door te dreigen met een breuk met Ajax als het ontslag van hoofd jeugdopleiding Wim Jonk, waartoe de directie dinsdag besloot, doorgezet wordt.

Conclusie van Ling: (bijna) alle verantwoordelijken hebben gefaald, met name directeur voetbalzaken Marc Overmars en de raad van commissarissen onder leiding van de vandaag afzwaaiende Hans Wijers. Veel ging mis in het zogeheten technisch hart, waar Jonks bevoegdheden, voor zover die duidelijk waren, met voeten getreden werden.

Het rapport van Ling beschrijft het amateurisme in de besluitvorming bij de beursgenoteerde voetbalclub Ajax. Oorzaak: verwarring over bevoegdheden en parallelle overlegstructuren. Ling noteert: ‘Het is onduidelijk wie in het Technisch Hart zitten. Er zijn tegenstrijdige interpretaties over de samenstelling bij de leden zelf.’

Jonk verkeert met iedereen op voet van oorlog, behalve met trainer Frank de Boer. Ook met Dennis Bergkamp dus. Dat de twee hoeders van de Cruijff-principes gebrouilleerd zijn, wordt nog maar eens pijnlijk duidelijk bij de conclusies op basis van gesprekken met betrokkenen. ‘Alleen Bergkamp wijst een schuldige aan, namelijk Jonk’, schrijft Ling. De twee oud-internationals, die in 1993 samen van Ajax naar Inter vertrokken, stonden gebroederlijk naast Cruijff in 2011 toen zij gedrieën de revolutie verkondigden op het parkeerdek bij de Arena.

Clubadviseur Ling vertrok vorige maand met stille trom, terwijl hij bezig was aan de rest van zijn analyse over scouting en jeugdopleiding. De aanbevelingen van Ling zijn overigens opgevolgd, zo stelde Wijers in september, waarmee afbakening van bevoegdheden gewaarborgd zou moeten zijn.