Dat wordt een vervelende kerst voor Macy’s en Nordstrom

Foto iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Warenhuis Macy’s gooide gisteren de handdoek in de ring. Concurrent Nordstrom deed gisteren hetzelfde, schrijft Quartz. Beide bedrijven hebben geen hoop meer dit jaar af te sluiten met mooie verkoop- en winstcijfers. Het ‘Holiday Season’ gaat hen niet redden van boze aandeelhouders.

Net als Macy’s maakte Nordstrom teleurstellende cijfers van het vorige kwartaal bekend. De winst van het luxe warenhuis daalde met 42 procent ten opzichte van vorig jaar naar 81 miljoen dollar. Het bedrijf hoopte dat het met de verkoop van zijn creditcard-tak de cijfers wat kon opkrikken. Tevergeefs.

Financieel directeur Mike Koppel kon het slechte kwartaal, tot ongenoegen van investeerders, niet verklaren:

“It appears that there has been a slowdown in the overall demand for the customer that is purchasing what we sell.”

De cijfers van Macy’s en Nordstrom zijn niet erg hoopgevend voor de Amerikaanse retailsector. Zeker niet omdat Black Friday en het feestdagenseizoen vermoedelijk gaan tegenvallen. Meer consumenten zullen dit jaar thuisblijven en online hun kerstaankopen doen, als ze die niet al in de herfst hebben gedaan.

Geen kip met het gouden ei

Het gaat niet zo goed met restaurantketen El Pollo Loco. Volgens The Wall Street Journal moest het Californische bedrijf vannacht de winstverwachting voor het lopende fiscale jaar naar beneden bijstellen. In het derde kwartaal daalde de winst fors in vergelijking met 2014.

Ondanks een schamele stijging in de inkomsten van 0,6 procent (7,9 procent een jaar eerder) haalde El Pollo Loco 4,7 miljoen dollar aan winst binnen. Dat is meer dan vijf keer minder dan dezelfde periode vorig jaar.

De aandelen van El Pollo Loco, die dit jaar al met 42 procent in waarde daalden, vielen vannacht nog eens 8 procent op de beurs. In een verklaring liet CEO Steve Sather weten meer klanten te willen aantrekken, meldt The Wall Street Journal. Hoe laat hij echter in het midden.

Politie houdt Google-auto aan

Dat de zelfrijdende auto van Alphabet ook een brokkenmaker kan zijn, dat wisten NRCQ-lezers in het voorjaar al. Dat komt volgens het bedrijf voornamelijk door verkeersfouten van andere automobilisten.


Een oplettende voorbijganger maakte echter gisteren een opvallende foto, schrijft Techcrunch. Op dit beeld is te zien dat een politieagent een zelfrijdende auto aanhoudt vanwege te langzaam rijden op de snelweg. Iets dat Alphabet bevestigd. Gelukkig was er ook een passagier aan boord die de politieagent te woord kon staan. Een verklaring van de politie tegen Techcrunch:

Yes. We talked to the driver, apparently MVPD doesn’t get NEVs and pulled them over to ask why they were all going so slow.

Het is onduidelijk of Alphabet daadwerkelijk op de bon werd geslingerd voor het ‘roekeloze’ gedrag van de zelfrijdende auto. Het is in ieder geval betere publiciteit dan berichten over botsingen.

    • Hans Klis