Over de haag

Au (1)

De verrassing op de nieuwsredactie van RTL zal groot zijn geweest. Op het verzoek om alle declaraties van hoge ambtenaren te mogen inzien, bleek een voormalige directeur van het ministerie van VWS wel erg hoge onkosten te hebben. Maar liefst 4.400 euro gaf hij in twee jaar uit aan lunches, diners en borrels. Die directeur heeft inmiddels een andere functie: deze Stephan Koole is sinds deze zomer de chef van de Haagse redactie van RTL.

Au (2)

De actie van RTL, op grond van de Wet openbaarheid van bestuur, leverde meer prikkelende gegevens op. Zo bleek Koole als hoge ambtenaar van Volksgezondheid, Welzijn en Sport driemaal getafeld te hebben met Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws. Het duurste gezamenlijke etentje op kosten van de belastingbetaler bedroeg 190 euro. Of het bij een van de diners om een sollicitatiegesprek van Koole bij RTL ging, vertelt het verhaal niet.

Au (3)

Allemaal heel pijnlijk, maar de reactie van de hoofdredacteur van RTL, Harm Taselaar, mag er zijn. In een verklaring op de site veroordeelt hij het gedrag van de twee zwaargewichten op de redactie. Het is extra pijnlijk omdat, zoals Taselaar schrijft, de redactie al jaren kritisch over het declaratiegedrag van ambtenaren schrijft. Koole had de journalist op staatskosten niet mogen „fêteren”, terwijl Klein de kosten bij RTL had moeten declareren. Beiden hebben spijt betuigd en excuses aangeboden. „Ik vind het pijnlijk te moeten constateren dat een haperend moreel kompas ook bij ons voorkomt”, aldus Taselaar.

Au (4)

Gelukkig voor RTL was de vangst groter dan alleen die van eigen medewerkers. Zo declareerde de directeur voorlichting van het ministerie van Veiligheid en Justitie volgens RTL Nieuws tweehonderd taxiritten, onder meer naar de schouwburg en de kroeg. Een ambtenaar van Binnenlandse Zaken logeerde tientallen nachten in het luxueuze Hilton in Den Haag.