Kijken: deze ring van 45 miljoen kocht miljardair voor 7-jarige dochter

Een van de twee juwelen bevat de recorddiamant Blue Moon.

Een medewerker van Sotheby's toont de ring van 45 miljoen. Foto Martial Trezzini / EPA

Vastgoedmiljardair Joseph Lau heeft voor zijn 7-jarige dochter Josephine twee nieuwe ringen gekocht. Dinsdag telde hij omgerekend 26,6 miljoen euro neer voor de grootste roze diamant in zijn soort. Een dag later ging hij daar nog eens overheen door een recordbedrag van omgerekend 45 miljoen euro te betalen voor de grootste blauwe diamant ter wereld.

De Blue Moon is niet alleen de duurste edelsteen, maar ook het duurste juweel en per karaat de duurste diamant die ooit is verkocht. Experts zijn vijf maanden bezig geweest met het bestuderen van de steen en vervolgens nog eens drie maanden met het slijpen, zegt Sotheby’s in een spectaculair filmpje over de diamant.

Rijk en corrupt

Lau kan het lijden. Volgens Forbes heeft hij een vermogen van omgerekend 9,1 miljard euro. Hij kocht in 2009 ook al een grote blauwe diamant; de 8,8 miljoen euro kostende steen die hij de Star of Josephine heeft genoemd, naar de jongste van zijn vijf kinderen. De Blue Moon heeft hij The Blue Moon of Josephine genoemd en de roze diamant de Sweet Josephine.

Joseph Lau is niet onomstreden. Vorig jaar werd hij in Macau veroordeeld tot ruim vijf jaar cel voor corruptie. Hij weet zijn straf te ontlopen door simpelweg niet naar Macau te reizen.

Naast drie gigantische diamanten bezit Lau ook onder meer een uitgebreide wijn- en kunstcollectie en Boeing 787 Dreamliner VIP van ongeveer 142 miljoen euro. Van zijn vliegtuig heeft Boeing geen beelden vrijgegeven, maar Lufthansa maakte een filmpje over een vergelijkbaar toestel.

    • Bastiaan Nagtegaal