Zaak Van den Hurk stilgelegd om nieuwe getuige

Rechtbank wijst verzoek van het OM toe. Aanvankelijk zou vandaag de strafeis bekend worden gemaakt.

In de moordzaak van Nicole van den Hurk heeft zich deze week iemand gemeld bij de politie die zegt dat hij verdachte Jos de G. heeft horen zeggen dat hij een meisje om het leven heeft gebracht. Foto Martijn Beekman / ANP

Het proces rondom de verkrachting van en moord op Nicole van den Hurk wordt tijdelijk stilgelegd. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag besloten, nadat een nieuwe getuige in de zaak zich dinsdag bij het politiebureau meldde. Aanvankelijk zou vandaag de strafeis tegen verdachte Jos de G. bekend worden gemaakt.

De nieuwe getuige stelde dat hij De G. heeft horen zeggen dat hij een meisje om het leven heeft gebracht. Het Openbaar Ministerie denkt nu dat het gaat om Van den Hurk en verzocht de rechtbank eerder op de dag het proces stil te leggen, om nader onderzoek te kunnen doen naar de nieuwe verklaringen.

Het Openbaar Ministerie denkt bovendien dat er, naast de nieuwe getuige, nog een tweede persoon is die over soortgelijke informatie beschikt. Wanneer de zaak rondom de moord op Van den Hurk wordt hervat is nog niet duidelijk.

Terug naar tbs-kliniek, maar niet op verlof

Tot de zaak wordt hervat mag De G. terug naar de tbs-kliniek waar hij verbleef ten tijde van zijn arrestatie in de zaak-Van den Hurk, zo schrijft persbureau ANP. Zijn advocaat had daarom verzocht, omdat hij al bijna twee jaar in voorarrest zat. Voorwaarde is wel dat De G. niet op verlof mag.

De G. werd begin januari 2014 gearresteerd voor de verkrachting en dood van Nicole van den Hurk. De man uit Helmond werd opgepakt na DNA-onderzoek. Uit onderzoek van het cold case-team dat zich sinds 2012 met de zaak bezighoudt, blijkt dat er overeenkomsten zijn tussen het DNA-profiel van de man en uitkomsten van het moordonderzoek.

De 15-jarige Nicole van den Hurk uit Eindhoven werd in november 1995 dood gevonden in een bos. Een maand eerder werd ze als vermist opgegeven, nadat ze niet was aangekomen bij haar bijbaantje.