Britten hengelen naar Indiase contracten

Shanghai's skyscrapers Shanghai World Financial Center (L), Shanghai Tower (R) and Jin Mao Tower (top) are seen at the financial district of Pudong in Shanghai in this March 29, 2014 file photo. Chinese companies are on a pace to cut capital spending by around 7 percent this year, the biggest annual reduction since the global financial crisis, deepening an economic chill. To Match Analysis CHINA-ECONOMY/INVESTMENT REUTERS/Carlos Barria/Files (CHINA - Tags: BUSINESS)

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Kort na een groots onthaal voor de Chinese president Xi Jinping, landt vandaag de Indiase premier Narendra Modi in Londen voor een bezoek. Als het aan de regeringsleiders ligt, staat Modi’s reis naar de voormalige kolonisator vooral in het teken van het verstevigen van de economische betrekkingen, schrijft de Financial Times.

De Britse regeringsleider David Cameron heeft alle reden om meer Britse bedrijfssuccessen in India te wensen; Nederland, België en Zwitserland exporteren veel meer naar India dan Engeland.

Premier Cameron over Modi’s tweedaagse reis:

Dit is niet zomaar een historisch bezoek; het is een historische kans voor deze landen verbonden door hun geschiedenis, volkeren en waarden om samen te werken aan de grootste uitdagingen van deze tijd.

Ondanks de mooie woorden staan er ook netelige punten op de agenda. Modi wil dat Indiase studenten makkelijker een visum kunnen krijgen voor Groot-Brittannië, terwijl oppositieleider Jeremy Corbyn ‘de vijandige behandeling van NGO’s als Greenpeace’ in India zal aankaarten.

‘Criminele’ Uber-CEO probeert het weer in Zuid-Korea

Op veel plekken raakt Uber in gevecht met de autoriteiten en traditionele taxichauffeurs, maar nergens ging het gezag er zo met gestrekt been in als in Zuid-Korea. Uber-CEO Travis Kalanick en Zuid-Koreaanse chauffeurs kregen een aanklacht aan hun broek, waarop de dienst in maart werd stilgelegd.

Enkele maanden later is Uber nu toch terug in Seoul, schrijft de Nikkei Asian Review. De luxe taxidienst UberBlack heeft toestemming om weer te gaan rijden. Het Amerikaans bedrijf benadrukt dat het heeft samengewerkt met de lokale overheid in Seoul om de dienst te hervatten.

UberBlack werkt in Zuid-Korea nauw samen met de Koreaanse autobouwer Kia. Uberchauffeurs krijgen korting bij de aanschaf van een nieuwe Kia K9 sedan. Toch is niet alles pais en vree: de aanklacht tegen Uber-CEO Kalanick loopt nog altijd.

Dit filmpje maakte de Wall Street Journal begin dit jaar over de problemen van Uber in Seoul:

Omzet Indiase e-commercegigant Flipkart verdrievoudigd

China doet inkopen op Alibaba. Amerikanen en Europeanen shoppen via Amazon. Maar de Indiërs hebben Flipkart, ook dit e-commercebedrijf groeit als kool, meldt Economic Times.

De omzet van Flipkart verdrievoudigde dit jaar, maakte het bedrijf vandaag bekend. Volgens Economic Times is deze groei bewijs dat het thuis laten bezorgen van inkopen in India een grote vlucht neemt. Volgend jaar verwacht Flipkart zelfs een omzet van 10 miljard dollar (9.3 miljard euro) te halen.

Toch zit er een addertje onder het gras. De totale omzet zegt weinig over de behaalde winst, waar geen mededelingen over worden gedaan. Sommige producten worden volgens de krant met forse korting verkocht om zo marktaandeel te kunnen winnen.

 

    • Wouter van Cleef