Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Waarom Nederlanders geen creditcard gebruiken

Foto ANP/ Lex van Lieshout

Meer dan een op de twee Nederlanders heeft een creditcard. Toch gebruiken we het stukje plastic amper. In 2014 rekenden we 2,9 miljard keer af met pinpas, tegenover 40 miljoen creditcardbetalingen.

Daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. Uit onderzoek blijkt dat er de afgelopen vijf jaar vrijwel niks is veranderd aan het pasgebruik in ons land. De creditcard (59 procent van de Nederlanders heeft er een) is nooit populair geweest en wordt ook niet populairder. Onderzoeken van De Nederlandsche Bank (DNB) “laten vooralsnog geen opwaartse trend voor creditcards zien”, aldus een woordvoerder.

Dat staat in contrast met een land als Amerika, waar 7 procent van de inwoners zelfs zeven of meer creditcards bezit en daar gretig mee betaalt. Waarom zijn we hier geen fan?

Bang voor controleverlies

DNB deed in 2009 onderzoek naar pasgebruik in Nederland. Een van de conclusies luidde: “Veel consumenten hebben geen creditcard omdat zij genoeg hebben aan andere betaalmiddelen, het niet nodig vinden om geld uit te geven dat zij (even) niet hebben en uit angst het overzicht te verliezen”. Daarbij willen consumenten geen extra transactiekosten betalen. Die redenen gaan nu nog steeds op volgens DNB.

Ook ABN AMRO-woordvoerder Karen de Vries noemt de concurrentie van andere betaalmiddelen als oorzaak.

“Nederland heeft een goede infrastructuur van betalingsverkeer. Door bijvoorbeeld iDEAL en betalingsapps van banken wordt het gebruik van creditcards in veel gevallen onnodig.”

Consumenten zien het vaak als krediet dat ze niet willen hebben, legt De Vries uit. “En voor veel winkeliers is het simpelweg duurder om transacties via creditcards te ontvangen.” De keren dat een creditcard wordt gebruikt, gaat het vaak om duurdere aankopen.

De concurrent is gratis

Online heeft de creditcard vooral concurrentie van het betaalsysteem iDEAL. Zestig procent van de Nederlanders zegt de voorkeur te hebben voor dit betaalsysteem bij online aankopen en ruim 90 procent heeft het ooit gebruikt. iDeal wordt vooral gebruikt omdat het makkelijk is (83 procent), geen transactiekosten kent (54 procent) en direct wordt afgeschreven (50 procent).

Die laatste reden gaat juist niet op voor creditcardgebruikers, zegt een woordvoerder van DNB.

“Mensen die veel met hun creditcard betalen, geven hiervoor onder andere als reden dat de aankoop verzekerd is en dat het geld later wordt afgeschreven.”

Wat doen we er wel mee?

Nederlanders gebruiken een creditcard voornamelijk in het buitenland. Online vindt gebruik vooral plaats als er geen andere betaalmogelijkheden zijn. De producten die dan het meeste worden gekocht zijn vliegtickets (43 procent), kleding, schoenen en accessoires (42 procent) en concert- en theaterkaartjes (42 procent), schrijft ICS Cards in haar onderzoeksresultaten.

ABN AMRO ziet een toename van klanten die met creditcard betalen, maar deze is gering. Afrekenen met de pas is nog niet ingesleten in het dagelijkse gebruik. “Ze worden vaak gebruikt tijdens vakanties en voor aankopen in buitenlandse webshops. Maar ook voor bijvoorbeeld de Apple Store, waar je op geen andere manier kunt betalen”, zegt De Vries.

Heb jij een creditcard en gebruik je hem?

Ja, ik heb een creditcard en gebruik hem.

Ja, ik heb meerdere creditcards en gebruik ze.

Ja, maar ik doe er niks mee.

Nee, ik heb geen creditcard.