Vrouwen FC Twente bieden de club troost

De vrouwen van FC Twente zijn populairder dan ooit. Na de nederlaag tegen FC Barcelona krijgen ze applaus.

Olga Garcia Perez juicht na haar winnende doelpunt voor Barcelona. Op de achtergrond Maud Roetgering van Twente. Foto Ron Jonker

Ondanks de 1-0 nederlaag voor eigen publiek tegen FC Barcelona bieden de voetbalsters van FC Twente hoop in donkere tijden. Hun mannelijke collega’s in het eerste elftal van de club uit Enschede gaan sportief door een diep dal – FC Twente staat vijftiende in de eredivisie – de vrouwen trekken deze woensdagavond in de achtste finale van de Champions League tegen Barcelona ruim 15.500 toeschouwers. Een record in het Nederlandse vrouwenvoetbal.

Onwetende reizigers tussen Hengelo en Enschede kijken gisteren aan het eind van de middag in de stoptrein hun ogen uit. Het boemeltje puilt uit met supporters die zijn uitgedost in het rood. Met shirts en sjaals van FC Twente. „Twente voetbalt toch alleen in het weekeinde”, vraagt een studente hardop aan een groep supporters. Het antwoord van een vrouwelijke fan: „De vrouwen voetballen tegen Barcelona. En dat is ruig hoor.”

Het zijn met name gezinnen met kinderen die naar Enschede komen. Vanuit het hele land. De club heeft zelfs kaarten verkocht aan voetbalverenigingen uit Noord-Brabant, Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Hoewel toeschouwers ook de vrouwen van Barcelona wel eens aan het werk willen zien, is de landskampioen van het vrouwenvoetbal populairder dan ooit. En dat terwijl de club in een grote crisis verkeert. Ook de vrouwentak moest bezuinigen. Het voortbestaan was erg onzeker en daarom is in april de ‘Stichting FC Twente vrouwen’ opgericht.

Twente-international Jill Roord geeft aan dat ze duidelijk kan merken dat alles minder is geworden. „We trainen niet meer bij Twente, maar bij de club Juliana in Hengelo, speelsters zijn flink achteruitgegaan in salarissen en nu wonen nog maar negen speelsters in [drie] huizen van de club”, zegt Roord. „Ook hadden we een eerst Volkswagen Polo, nu een Upje.”

Yme Drost, voorzitter van de Twente-vrouwen, zegt dat het „gedwongen terugkeren naar de basis” juist goed heeft uitgepakt. „We zijn in staat geweest het voetbal te laten gloriëren, omdat we innovatief móésten zijn. Alles kwam er ineens negatief uit te zien, maar juist toen zijn de meiden er vol voor gegaan”, zegt Drost, die ook bekend is als letselschadespecialist

FC Twente is de afgelopen vijf seizoenen vier keer landskampioen geworden, maar kwam tot dit jaar in de Champions League nog niet verder dan de eerste ronde. De ploeg van trainer Arjan Veurink versloeg vorige maand verrassend de Duitse favoriet Bayern München. In de thuiswedstrijd (1-1) waren er 6.500 toeschouwers. En toen kwam voor de achtste finale Barcelona uit de koker, weliswaar op papier een iets minder sterke tegenstander dan Bayern. Vanaf dat moment is het vrouwenvoetbal nog meer gaan leven, aldus Drost. „Ook ik had dit twee maanden geleden niet durven dromen.”

Er zijn zelfs leden van de harde kern van de mannenploeg aanwezig om de voetbalsters te steunen tegen Barcelona. In vak P staan een paar mannen voordurend op trommels te meppen om de vrouwen aan te moedigen, ook na de 0-1 van Olga Garcia Perez in de 76ste minuut. Na afloop krijgen de speelsters een groot applaus.

Drost: „De toeschouwers gaan niet naar de vrouwen omdat het slecht gaat met de mannen. Er komt ander publiek op het vrouwenvoetbal af. Natuurlijk hebben we kaarten weggegeven, maar zo’n 90 procent van de tickets is gewoon verkocht.”

De voorzitter heeft met zijn stichting een marketingconcept ontwikkeld om het vrouwenvoetbal op te laten bloeien. De club nodigt amateurteams uit, heeft een speciaal social mediabeleid en probeert de media te prikkelen.

Toch blijft alles nog in schril contrast met het mannenvoetbal staan. Twente ontvangt van voetbalbond UEFA een onkostenvergoeding van ‘slechts’ 32.000 euro. Als de ploeg volgende week de 0-1 goedmaakt en Barcelona uitschakelt, krijgt Twente een bonus van 50.000 euro. Ter vergelijking: PSV ontvangt voor één zege in de groepsfase van de Champions League van de mannen al 1,5 miljoen euro.