Klokkenluidersregeling voor personeel Volkswagen

De regeling loopt tot 30 november en is bedoeld om de omvang van het schandaal in kaart te brengen.

De Volkswagen-fabriek in Wolfsburg.
De Volkswagen-fabriek in Wolfsburg. Foto: ANP/EPA/PETER STEFFEN

Volkswagen komt met een speciale klokkenluidersregeling voor werknemers die informatie hebben over het dieselschandaal. Wie helpt bij het interne onderzoek naar de praktijken rondom het sjoemelen met emissiewaarden hoeft niet voor zijn baan te vrezen, zo meldt AP op basis van een brief van Volkswagen-topman Herbert Diess.

Het autoconcern staat onder druk van onder andere de Amerikaanse milieu-autoriteit EPA om opheldering te bieden. In het schrijven staat dat Diess ‘snel en helder’ in kaart wil hebben hoe groot het schandaal is geweest.

De brief meldt dat er geen sprake zal zijn van ontslagen of boetes voor personeel dat weet had van de praktijken die afgelopen september aan het licht kwamen. Wel bestaat er de mogelijkheid dat iemand naar een andere afdeling wordt overgeplaatst. Volkswagen benadrukt dat het geen vrijwaring van strafrechtelijke vervolging kan bieden. De klokkenluidersregeling loopt tot 30 november.

Ondertussen stromen de claims tegen Volkswagen binnen. In de VS alleen al worden miljarden aan claims verwacht, aangezien daar meer dan een half miljoen diesels rondrijden met de fraudesoftware. In Brazilië heeft het bedrijf vandaag een boete opgelegd gekregen van 12,3 miljoen euro. Dat is het maximale bedrag dat de Braziliaanse milieu-autoriteit Ibama mag uitdelen.