VN overwegen vredesmacht in te zetten in Burundi

Aanleiding is het geweld in het Centraal-Afrikaanse land dat dreigt uit te monden in een etnisch conflict.

Sinds eind juli zijn al zeker 240 doden gevallen.
Sinds eind juli zijn al zeker 240 doden gevallen. Foto Dai Kurokawa / EPA

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn in gesprek met de Verenigde Naties over het inzetten van een VN-vredesmacht in Burundi. Dat hebben diplomaten tegen persbureau Reuters gezegd. Aanleiding voor het inzetten van een VN-vredesmacht is het geweld in het Centraal-Afrikaanse land dat dreigt uit te monden in een etnisch conflict.

Sinds de omstreden herverkiezing van president Pierre Nkurunziza, eind juli dit jaar, zijn al zeker 240 doden gevallen. Tienduizenden zijn naar buurlanden gevlucht vanwege het geweld.

De VN waarschuwden maandag voor een toename van het geweld in Burundi. Ze kijken nu of het mogelijk is om militairen van de internationale VN-vredesmacht Monusco in buurland Congo in te zetten om de veiligheid in Burundi te bewaken. Ook wordt gekeken of een regionale Afrikaanse interventiemacht kan worden ingezet.

Echter voordat VN-militairen uitgezonden kunnen worden, is unanieme goedkeuring van de Veiligheidsraad nodig.

Grote zorgen

President Barack Obama uitte woensdag in een telefoongesprek met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma al zijn “grote zorgen” over de situatie in Burundi. Dat meldt Reuters na een verklaring van het Witte Huis.

Obama vroeg Zuma “om te blijven werken met regionale spelers en de mensen in Burundi op te roepen tot kalmte en dialoog om zo tot een lange-termijn oplossing te komen voor de onrust in het land”.