‘Vijfde Beatle’ Andy White overleden

Drie uur lang speelde de Schotse studiomuzikant Andy White met The Beatles mee, toen ze in 1962 hun debuutsingle Love me do en de b-kant P.S. I love you opnamen. Hij kreeg 5 pond (destijds ruim 40 gulden) en de officieuze titel Vijfde Beatle. Maandag stierf hij, 85 jaar oud.

Kijk hier een BBC-documentaire over 'Love me do', met Andy White

White werd ingehuurd omdat Beatle-drummer Ringo Starr als nieuwe aanwinst – na het ontslag van Pete Best – nog niet voldoende met de groep was ingespeeld. Andy White drumde ook op honderden andere platen, van sterren als Lulu en Tom Jones.

„Ik had geen idee dat The Beatles zo bijzonder zouden worden”, zei hij later. Ringo Starr is trouwens toch te horen op Love me do. Als troost kreeg hij een tamboerijn in de handen gedrukt, waarmee hij de drums kracht bijzette.

Anderen die eveneens de Vijfde Beatle worden genoemd, zijn ex-drummer Pete Best, ex-gitarist Stu Sutcliffe, manager Brian Epstein en producer George Martin.