Vijf man op kandidatenlijst FIFA-verkiezing

Platini en Bility behoren niet tot de vijf die op de lijst staan.

Platini staat niet op de lijst. Foto Lionel Cironneau / AP

Er staan vijf kandidaten op de lijst voor de FIFA-verkiezing. Dat maakte het verkiezingscomité donderdagmorgen bekend op de website van de FIFA. Platini en Bility behoren niet tot de vijf die op de lijst staan.

Na de noodzakelijke integriteitscontrole zijn de vijf kandidaturen die wel goedgekeurd zijn voor het voorzitterschap prins Ali Bin Al-Hussein, de Bahreinse sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa, de Fransman Jérôme Champagne, de Zwitser Gianni Infantino en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale.

Platini

Over de status van Platini liet het verkiezingscomité van de FIFA zich donderdag niet uit. De Franse oud-topvoetballer heeft beroep aangetekend tegen zijn voorlopige schorsing, die begin januari afloopt. Platini noemde het besluit van de FIFA, dat hij geschorst is, namelijk een schijnvertoning en wees alle beschuldigingen van de hand.

Eerder zei NRC-redacteur Bas Tooms al dat Platini waarschijnlijk niet op de kandidatenlijst zou staan:

“Kandidaat-voorzitters moeten een integriteitstoets doorstaan voordat zij verkozen kunnen worden. Een van de voorwaarden van een FIFA-voorzitter, en aspirant-voorzitter, is dat hij van onbesproken gedrag is. Iets wat nu moeilijk vol te houden is, na verdachtmakingen van corruptie en een tijdelijke schorsing.”

    • Maarten Back