‘Verenigde Arabische Emiraten braken wapenembargo Libië’

Ook bood de oliestaat de vredesbemiddelaar van de VN in Libië een goedbetaalde nevenfunctie aan.

Gewapende Libische milities in gevecht op een foto uit maart van dit jaar. Foto STR / EPA

De Verenigde Arabische Emiraten hebben afgelopen zomer het wapenembargo tegen Libië gebroken door strijders in het Noord-Afrikaanse land tóch wapens te verstrekken. Tegelijkertijd bood de kleine oliestaat de vredesbemiddelaar van de VN in Libië een goedbetaalde nevenfunctie aan, zo schrijft The New York Times donderdag.

De Amerikaanse krant baseert zich daarbij op e-mails die gericht zijn aan de VN-ambassadeur van de VAE. Volgens de schrijver, een hoge diplomaat uit de oliestaat, waren de wapenleveranties tot op regeringsniveau bekend en werden de transporten doelbewust verborgen voor de Verenigde Naties, die het wapenembargo instelden.

De leveringen gingen volgens de e-mails zeker door tot in augustus, toen een bemiddelaar van de VN – Bernardino León – al bezig was aan een vreedzame oplossing in Libië. Uit andere e-mails blijkt dat de VAE op dat moment een poging deden die bemiddelaar te strikken voor een goedbetaalde baan, met een maandelijks salaris van omgerekend zo’n 47.000 euro.

VAE spelen een dubbelrol

Door de onthullingen komen de vredesgesprekken in Libië, die al maanden gaande zijn, volgens The New York Times mogelijk in gevaar. Bovendien geven de e-mails inzicht in de dubbelrol die de VAE in Libië spelen: tegenover de buitenwereld pleiten voor een vreedzame oplossing, maar tegelijkertijd bevriende partijen van wapens voorzien.

Het leveren van wapens aan Libië is al sinds 2011 verboden door de VN-Veiligheidsraad. Aanleiding daarvoor was de opstand die in de lente van dat jaar begon en de val inleidde van dictator Moammar Gaddafi. Sindsdien is het in Libië eigenlijk geen moment meer rustig geweest, ook omdat extremistische terreurgroepen als Islamitische Staat in het land actief zijn.

    • Joost Pijpker