De vrouwen van Twente bieden troost

De vrouwen van FC Twente zijn populairder dan ooit. Ruim 15.000 toeschouwers keken gisteren naar de wedstrijd tegen Barcelona. 

Olga Garcia Perez van FC Barcelona maakt het winnende doelpunt. Op de achtergrond verwerkt Maud Roetgering van FC Twente haar teleurstelling. Foto Ron Jonker

Ondanks de 1-0 nederlaag in eigen huis tegen FC Barcelona lijken de voetbalsters van FC Twente even hoop te bieden in donkere tijden. De mannen van de club uit Enschede gaan sportief door een diep dal, de vrouwen trekken deze woensdagavond in de achtste finale van de Champions League tegen Barcelona ruim 15.500 toeschouwers. Een record in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Of is het slechts Twentse troost?

Onwetende reizigers tussen Hengelo en Enschede kijken aan het eind van de middag in de stoptrein hun ogen uit. Het boemeltje puilt uit met supporters die zijn uitgedost in het rood. Met shirts en sjaals van FC Twente. „Twente voetbalt toch alleen in het weekeinde?”, vraagt een studente hardop aan een groep supporters. Het antwoord van een vrouwelijke fan: „De vrouw’n voetballen tegen Barcelona. En dat is ruig hoor.”

Er zijn gezinnen en kinderen uit het hele land...

Het zijn met name gezinnen met kinderen die naar Enschede komen. Vanuit het hele land. De club heeft zelfs kaarten verkocht aan voetbalverenigingen uit Noord-Brabant, Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. De landskampioen van het vrouwenvoetbal is populairder dan ooit. En dat terwijl de club in een grote crisis verkeert. Ook de vrouwentak moest bezuinigen. Het voortbestaan was erg onzeker en daarom is in april de ‘Stichting FC Twente vrouwen’ opgericht.

Twente-international Jill Roord geeft aan dat ze duidelijk kan merken dat alles minder is geworden. „We trainen niet meer bij Twente, maar bij de club Juliana in Hengelo, speelsters zijn flink achteruit gegaan in salarissen en nu wonen nog maar negen speelsters verdeeld in drie huizen van de club”, zegt Roord. „Ook hadden we een eerst Volkswagen Polo, nu een Upje.”

Yme Drost, voorzitter van de Twente-vrouwen, zegt dat het „gedwongen terugkeren naar de basis” juist goed heeft uitgepakt. „We zijn in staat geweest om het voetbal te laten gloriëren, omdat we innovatief móésten zijn”, geeft Drost aan. „Alles kwam er ineens negatief uit te zien, maar juist toen zijn de meiden er vol voor gegaan.”

...en er zijn zelfs leden van de harde kern aanwezig

Twente is in de afgelopen vijf seizoenen vier keer landskampioen geworden, maar kwam tot dit jaar nog niet een ronde verder in de Champions League. De ploeg van trainer Arjan Veurink versloeg vorige maand verrassend de Duitse favoriet Bayern München. In de thuiswedstrijd (1-1) zaten 6.500 toeschouwers op de tribune. Toen Barcelona, op papier toch een iets minder sterke tegenstander dan Bayern, uit de koker kwam voor de achtste finale is het vrouwenvoetbal helemaal gaan leven volgens Drost. „Ook ik had dit twee maanden geleden niet durven dromen.”

Er zijn zelfs leden van de harde kern van de mannenploeg aanwezig om de voetbalsters te steunen tegen Barcelona. Op Vak P staan een paar mannen voordurend op trommels te meppen om de vrouwen aan te moedigen. Boem, boem, boem-boem-boem gevolgd door een massaal „Twente”, klinkt het luid in het stadion waar de mannen dit seizoen slechts twee keer wonnen. Ook na de 0-1 van Olga Garcia Perez in de 76ste minuut. Na afloop krijgen de speelsters een groot applaus.

Maar het verschil met de mannen blijft enorm

Drost: „De toeschouwers gaan niet naar de vrouwen omdat het slecht gaat met de mannen. Er komt ander publiek op het vrouwenvoetbal af. Natuurlijk hebben we kaarten weggegeven, maar zo’n 90 procent van de tickets is gewoon verkocht.”

Toch blijft alles nog in schril contrast met het mannenvoetbal staan. Twente ontvangt van voetbalbond UEFA ‘slechts’ 32.000 euro, een onkostenvergoeding. Als de ploeg volgende week de 0-1 goedmaakt en Barcelona uitschakelt, krijgt Twente een bonus van 50.000 euro. Ter vergelijking: PSV ontvangt voor één zege in de groepsfase van de Champions League van de mannen al 1,5 miljoen euro.

    • Robert Hüsken