Turks vluchtelingenfonds kost Nederland 117 miljoen euro

De bijdrages per land zijn afhankelijk van de omvang van de economie. Het fonds is 3 miljard euro groot.

Voorzitter Martin Schulz van het Europarlement in gesprek met premier Rutte.
Voorzitter Martin Schulz van het Europarlement in gesprek met premier Rutte. Foto Filippo Monteforte

Het Europese fonds voor de opvang van vluchtelingen in Turkije gaat Nederland 117 miljoen euro kosten. Dat staat in de plannen voor het fonds, die donderdag tijdens een ingelaste EU-top op Malta zijn bekendgemaakt. In totaal bestaat het fonds, waarover eerder al een conceptakkoord werd bereikt, uit 3 miljard euro.

Een deel van dat bedrag – 500 miljoen euro – is afkomstig uit de Europese begroting. De overige 2,5 miljard euro moet worden bijgestort door de lidstaten. Daarbij is de bijdrage per land afhankelijk van bruto nationaal inkomen: de grootste landen moeten dus ook de grootste donatie doen.

Het Europese fonds is bedoeld om Turkije te helpen met de opvang van vluchtelingen. Naast het verbeteren van de opvang moet Turkije in ruil voor het fonds ook de grenzen met Griekenland beter bewaken, om zo te voorkomen dat de vluchtelingen naar Europa komen. In Turkije zitten nu al zo’n 2,2 miljoen Syrische vluchtelingen.

Rutte: Nederlandse bijdrage is onvermijdelijk

Premier Mark Rutte liet eerder op de dag al weten dat het onvermijdelijk is dat Nederland een donatie moet doen als het niet wil dat grote groepen mensen uit Afrika en Turkije naar Europa komen. Hij zei daarover tegen persbureau ANP:

“Of we vinden het niet erg dat er grote groepen mensen uit Afrika of Turkije naar Europa komen, of, als we dat wél erg vinden en ik accepteer die stroom niet, dan moeten we dingen doen, afspraken maken en een financiële bijdrage leveren om die stroom te voorkomen en in te dammen.”