Personeel ziet terugkeer Lorenzo Benedetti niet zitten

Het personeel van beeldendekunstinstelling de Appel ziet een terugkeer van Lorenzo Benedetti als directeur niet zitten. Dat bleek gisteren tijdens de rechtszaak waarin het bestuur de rechter verzocht om het arbeidscontract van Benedetti te ontbinden. In een verklaring die het bestuur indiende zeggen de collega’s van Benedetti dat er geen draagvlak meer voor hem is. In september werd Benedetti amper een jaar na zijn aanstelling als directeur op non-actief gesteld. Niet vanwege zijn artistieke kwaliteiten, maar om een gebrek aan leidinggevende capaciteiten, betoogde de advocaat van het bestuur. Hij communiceerde onvoldoende, kwam afspraken niet na en schoof beslissingen voor zich uit. Volgens de advocaat van Benedetti heeft het bestuur „geen zicht op het leeuwedeel van de activiteiten” die hij moet verrichten bij een innovatieve kunstinstelling. Hij suggereerde dat collega’s de verklaring mogelijk onder druk hebben getekend en wil ze horen als de rechter de verklaring betrekt bij haar beslissing. Uitspraak is op 2 december. (NRC)