Steun christelijk blok onzeker bij belastingplan

Coalitie keert zich tegen tegemoetkoming van SGP.

Een breed akkoord over de lastenverlichting van 5 miljard euro staat op losse schroeven. Gisteravond aan het eind van het Kamerdebat over het belastingplan raakte de steun van het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor de coalitieplannen uit het zicht.

Die extra steun is noodzakelijk omdat het kabinet in de Eerste Kamer niet over een meerderheid beschikt. Als de senaat de plannen torpedeert, gaat de lastenverlichting niet door.

Een amendement van de drie christelijke partijen stuitte tegen middernacht op verzet van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) en de coalitiepartijen VVD en PvdA. De wetsaanpassing moet ervoor zorgen dat eenverdieners – in vergelijking met tweeverdieners – minder zwaar belast worden. Keerzijde is dat een eerdere variant van het amendement van SGP’er Elbert Dijkgraaf volgens het Centraal Planbureau 42.000 banen zou kosten. En dat is voor de coalitie onbespreekbaar. Doel van de lastenverlichting is juist het aanjagen van werkgelegenheid – de beoogde 5 miljard zou 35.000 banen opleveren.

Vandaag zou het CPB naar de werkgelegenheidsgevolgen van een gematigder variant kijken die gisteren werd gepresenteerd: in plaats van 600 miljoen stellen de christelijke partijen voor om 400 miljoen euro vrij te maken voor eenverdieners. Plus nog een aanvullende verschuiving van 100 miljoen richting chronisch zieken.

De uitkomst van de doorrekening van het CPB lijkt een cruciale rol te gaan spelen en Wiebes schatte die gisteren op een banenverlies van 35.000. De behandeling in de Eerste Kamer vindt volgende maand plaats.

De stemmingen vandaag vormen de afsluiting van ruim 30 uur overleg in de Tweede Kamer. Vorige week deed Wiebes een eerste concessie waarmee hij zowel het christelijke kamp als de vergroeners (D66 en GroenLinks) voor zich wilde winnen: 100 miljoen extra voor eenverdieners, te financieren met een hogere belasting op gas.

Dat was te mager voor SGP’er Dijkgraaf. Hij formuleerde een tegenbod: 300 miljoen voor eenverdieners, ten koste van tweeverdieners. Het CDA wilde óók 300 miljoen extra voor gezinnen met kinderen en een beetje meer voor ouderen. De ChristenUnie zat er tussenin. Volgens Wiebes konden met deze nieuwe ‘C3’ geen zaken worden gedaan als ze het zelf onderling al niet eens zijn. Hij vroeg een nieuw, „minder ruig” voorstel. Dat kwam gisteravond, maar werd door Wiebes verworpen. „Ik denk niet dat we er al zijn”, zei hij tegen middernacht. Dijkgraaf van de SGP reageerde gepikeerd. „Dan denk ik dat we er ook niet zullen komen. Wij passen ons amendement niet aan.”